superior

AllotjamentEmpreses

Inspeccionen 750 establiments per no liquidar la taxa turística

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) comença una campanya contra el frau en l’impost turístic. Ha enviat requeriments a 750 establiments catalans que no van declarar la taxa corresponent a l’exercici 2016.

Segons ha informat l’Agència Tributària, entre els mesos de gener i maig del 2017 han iniciat els requeriments després d’identificar els allotjaments a partir del creuament de les dades extretes de diferents fonts. En les comunicacions reclamen a les empreses que presentin l’autoliquidació de la taxa turística o que acreditin que no estan obligats a presentar-la.

El gruix dels no declarants es concentra principalment als habitatges d’ús turístic, hotels i allotjaments de turisme rural de la província de Barcelona, però estan inspeccionant establiments de tot Catalunya que no van fer cap ingrés de l’impost durant l’any passat. Concretament a la província de Barcelona s’han centrat en controlar un total de 300, mentre que els requeriments a contribuents de Girona, Tarragona i Lleida han estat 150 en cada cas.

Es tracta d’una acció contra el frau en l’impost turístic que l’any 2016 va recaptar un 9,71% més. Així, l’import recaptat per la taxa turística l’exercici 2016 va ser de 47,3 milions d’euros, mentre que el 2015, es van recaptar un total de 43,1 milions d’euros.

L’Agència Tributària de Catalunya l’any 2016 va realitzar una altra campanya similar d’inspecció que va aixecar 646.000 euros corresponents a l’exercici anterior.

Novetats sobre la taxa turística

La normativa d’aquest impost s’ha modificat introduint la figura de l’assistent en la recaptació, que són els operadors de plataformes tecnològiques que comercialitzen serveis turístics d’allotjament o fan d’intermediaris entre el titular de l’explotació i el turista. La creació d’aquest intermediari busca simplificar els tràmits administratius.

Segons l’ATC, en resposta a una demanda del sector, s’ha creat l’autoliquidació agregada de la taxa que permet als operadors pagar d’una sola vegada les quotes de l’impost corresponents a més d’un establiment turístic.

A més, també s’ha introduït una modificació en el calendari de l’impost. El tribut s’haurà de liquidar semestralment i no trimestralment com es feia fins ara. També s’adapta a les temporades d’hivern i d’estiu pròpies de l’estacionalitat turística. Així, el primer període impositiu de la taxa turística serà de l’1 d’abril al 30 de setembre i el període d’autoliquidació corresponent serà de l’1 al 20 d’octubre.

Articles relacionats

Back to top button