Empreses

Exceltur segueix pintant de negre el futur del turisme

El lobby turístic Exceltur adverteix que 2009 es tancarà amb una caiguda del 5,6% del PIB turístic i dibuixa un futur incert de cara al 2010. Les expectatives són “molt incertes” i “encara hi ha ombres en l’horitzó” per constatar una recuperació, diuen.

En la línia de les seves darreres intervencions, l’Aliança per a l’Excel•lència Turística (Exceltur), formada per grans empreses del sector- ha manifestat la seva preocupació pel desenvolupament de l’activitat turística a Espanya. El seu anàlisi parla de pèrdua de competitivitat, destrucció d’ocupació i reculada en els ingressos.

Per segon any consecutiu el PIB turístic tancarà amb reducció (-5,6%), en 2008 va ser del -1,6%. El vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda, ha comentat que “la guerra de preus ha provocat una pèrdua de rendibilitat de manera substancial” i per al 2010 no parla de recuperació perquè els indicadors en el principals mercats emissors són molt febles. Segons la seva enquesta, els beneficis han caigut en el 88% de les empreses i un 80% ha reduït tarifes a l’estiu – un 5,8% els hotels, un 2% les agències i un 1,3% les aerolínies -.

Pel que fa al mercat laboral, l’evolució serà d’una destrucció d’ocupació continuada. Un 70% de les empreses reconeix que seguirà aquesta tendència, diu Exceltur. Fins el setembre, el número d’afiliats a la Seguretat Social vinculats a l’hostaleria i les agències de viatges s’ha reduït un 8% i un 5,9%, respectivament.

Tot i això, Catalunya es trobaria entre les Comunitats Autònomes que han superat millor la situació pel bon comportament de la demanda interna. Zoreda diu que España perd competitivitat de forma “clara” en el segment de sol i platja enfront competidors com Turquia, Egipte, Marroc o Tunis, que han tingut una major afluència de turistes estrangers./Ag EP

Back to top button