superior

AllotjamentEstudis

El Turisme Rural veu en els esportistes la seva major oportunitat de créixer

L’Observatori del Turisme Rural ha dut a terme un estudi per conèixer diferents aspectes del sector a Espanya. Entre les dades més rellevants es troba l’anàlisi del nivell d’especialització en un tipus de públic determinat que estan adoptant alguns empresaris. En l’àmbit hoteler els termes gayfriendly, bikefriendly, petfriendly, turisme per a singles o sèniors… ja estan molt introduïts, però en turisme rural només un 40% dels propietaris que van participar en aquest estudi aposten per la segmentació.

L’Observatori del Turisme Rural revela que la majoria de propietaris de cases rurals —la majoria dels més de 2.000 enquestats— veuen en el nínxol dels esportistes seva major oportunitat (33,4%), sent Aragó la comunitat que acull més allotjaments orientats a aquest segment. L’estudi assenyala també als clients d’empresa (18,1%), els aficionats a l’albirament d’aus (14,7%) o l’hoste de la tercera edat (13,1%) com altres col · lectius d’interès.

Pel que fa al turista rural esportista, les dades de l’Observatori mostren que parlen d’un perfil jove, entre 20-30 anys, que sovint practica esport en parella (67,7%) i que utilitza Internet durant la seva estada per consultar excursions o llocs d’interès (91,1%). A més, la majoria dels viatgers que practiquen Turisme Rural per fer esport resideixen al País Basc, Balears, Andalusia i Aragó. Tenint en compte que el turista rural sol escapar-se a destinacions molt properes, resulta lògica la coincidència que assenyala a la comunitat aragonesa com la que acull més allotjaments orientats a aquest mercat. El 40,6% d’aquests així ho han assenyalat, el que representa 7 punts més que la mitjana nacional.

D’altra banda, Ana Alonso, una de les responsables de la investigació i directora de Comunicació de Escapadarural.com, afegeix que “el client d’empresa suposa una oportunitat per a la desestacionalització, però també va associat a una sèrie d’exigències que l’establiment ha estar preparat per assumir”. A través del cercador de Escapadarural.com es troben 977 cases rurals que compleixen els requisits mínims per celebrar un esdeveniment de tipus empresarial (disposen de sala de convencions i connexió a Internet), el que representa el 7,7% del total d’establiments que reuneix el portal i, per tant, dóna lloc a un creixement exponencial d’aquesta línia de servei. País Basc i Castella-La Manxa són les comunitats autònomes on més present es troba aquest tipus de turisme rural, amb un 23,5% i 25,7%, respectivament.

Quant a l’albirament d’aus, es tracta d’una pràctica que ha convertit Extremadura en un autèntic paradís per als seus aficionats. Per això no és estrany que els seus propietaris d’allotjaments rurals siguin els que més aposten per l’especialització per atendre aquest tipus de client. En concret ha estat assenyalat per un 37,3% dels enquestats d’aquesta comunitat, el que supera en 20 punts la mitjana nacional.

Finalment, cal aturar-se en les dades relatives al client de la tercera edat i el seu impacte en el turisme rural. Actualment el 17,3% de la població espanyola té més de 65 anys (dada Informe febrer-2014 del Consell Superior d’Investigacions Científiques CSIC). Segons la projecció de l’INE, l’any 2051 hi haurà més de 15 milions de persones d’aquesta edat o més grans (36,5% del total). Aquest segment de població en creixement té cert poder adquisitiu, té temps lliure i per tant pot ser considerat com un nínxol de mercat que pot ser aprofitat per dinamitzar l’activitat turística a escala nacional i europea. A Espanya, les dades de l’Observatori del Turisme Rural mostren com, en turisme rural, encara no hi ha molt interès creat sobre l’atracció d’aquest perfil de client, tot i que en destinacions com Canàries el nombre de propietaris orientat al client de la tercera edat duplica la mitjana nacional (30,4%).

Articles relacionats

Back to top button