superior

Estudis-antics

El turisme estranger cau un 8,7% en 2009 a Espanya

El nombre de turistes estrangers que van visitar Espanya ha caigut un 8,7% en 2009, fins a 52 milions, descens inferior al previst per al conjunt de l’any, que se situava entorn del 10%, segons ha informat el secretari d’Estat de Turisme, Joan Mesquida. Per a 2010 el Govern es mostra “moderadament optimista”.

En roda de premsa per fer balanç de l’exercici, Mesquida ha reconegut que "ha estat un any complicat", marcat per l’entorn de la crisi, que ha afectat a les principals destinacions turístiques mundials, entre els quals es troba Espanya. Mesquida va atribuir part d’aquesta caiguda –cinc milions de turistes respecte a l’any passat, en espera d’les dades definitives– a l’evolució de les economies a França, Alemanya i El Regne Unit, ja que existeix "una relació directa i evident" entre el creixement econòmic i l’arribada de turistes.

En aquesta línia, ha assenyalat que les dades apunten a una "alentiment" en el ritme de la caiguda, el que afegit a unes expectatives econòmiques millors en aquests països, on es preveu que el PIB creixi un 1,3% aquest any, cap albergar un "moderat optimisme" de cara al 2010, malgrat les taxes d’atur. Per aquesta raó, ha subratllat que a pesar la recessió econòmica aquest resultat suposa el cinquè millor any turístic per arribades i el tercer en ingressos per al sector, amb un alt grau de fidelització, un 85% respecte del 83% del 2008.

De fet, ha destacat que Espanya ocupa la segona posició en el rànquing mundial per ingressos per turisme, després de els EUA; el tercer per visitants, després de França i els EUA, seguits de la Xina; i es manté com el primer destí de vacances del món.

En un entorn de crisis, Mesquida ha afirmat que malgrat que "ens han visitat menys turistes, aquests han gastat alguna cosa més" incrementant-se la mitjana mitjà per turista en un 2,1%, malgrat que la despesa total ha arribat als 48.000 milions d’euros, fet que suposa una caiguda anual del 6,8%.
En el que es refereix al turisme nacional, els espanyols van realitzar un total de 174 milions de viatges, un 3,3%, segons les dades avançades per l’Institut d’Estudis Turístics (IET), amb una estada mitjana de 6,7 dies.

El 93% dels desplaçaments es van efectuar dins del país (+2,7%), més de la meitat per oci, mentre que el 7% restant va optar per viatjar a l’exterior, un 12,5% més. Per comunitats, Andalusia, Catalunya i Balears han estat les que majors viatges van acaparar, mentre que Madrid, Catalunya i Andalusia han estat les principals emissores. Per sectors, Mesquida va ressenyar el bon funcionament del turisme rural.

CAU UN 2,1% DE L’OCUPACIÓ

El turisme va utilitzar a 2,25 milions de persones l’any passat, segons l’EPA del tercer trimestre, cosa que representa un 12% del total dels treballadors a Espanya.

Tot i això, el sector va reduir un 2,1% els afiliats a la Seguretat Social en 2009, cosa que representa la supressió d’uns 40.000 llocs de treball, de manera que la taxa d’atur se situa al 12,9%, cinc punts per sota de la mitjana nacional (-17,9%). Indústria ha destacat que un any abans la diferència a penes superava els dos punts.

Davant d’aquesta situació, Mesquida ha assegurat que el Govern ha prioritzat la política turística, amb el "major pressupost de la història", incrementant-lo un 109% l’any passat respecte al 2008 i un 0,13% per al 2010, fins a 799 milions. "En una situació d’importants restriccions no només no van a reduir-se sinó que consoliden el seu increment", ha afirmat. /Ag EP

Articles relacionats

Back to top button