superior

Estudis-antics

El sector turístic creixerà un 2,2% el 2011

L’activitat turística a Espanya creixerà un 2,2% el 2011 segons les estimacions de l’Aliança per a l’Excel•lència Turística (Exceltur), si es compleixen, significarà que el sector triplicarà la previsió de taxa de creixement del PIB fixada pel Banc d’Espanya (0,8%) per al conjunt de l’economia.

El president d’Exceltur i vicepresident de Sol Meliá, Sebastián Escarrer, ha afirmat que la demanda interna, que per al sector suposa el 50%, s’ha contret, i ha assegurat que, ara per ara, no hi ha res que apunti que es recuperi al llarg de l’any.

També ha recordat que els fluxos dels turistes estrangers d’Egipte i Tunísia, que s’han desviat a l’Estat pels problemes geopolítics de les dues regions ha beneficiat "gairebé de forma exclusiva" les Canàries, l’arxipèlag ha absorbit el 89% de la demanda. Escarrer ha apuntat que la competitivitat de l’oferta espanyola "no ha de provenir dels infortunis i debilitats dels destins competidors sinó de la seva pròpia fortalesa".

Segons Exceltur, durant el primer trimestre, la demanda internacional només ha crescut un 5%, un creixement que ha estat pla a tot l’Estat i que s’ha concentrat majoritàriament a les Canàries.

Escarrer va advertir que malgrat començar l’any amb bon peu la demanda no s’ha traduït en preus, ja que les tarifes van continuar caient fins el març –especialment en agències de viatges (-1,7%) i hotels (-0,7%)–, al mateix temps que es van incrementar els costos energètics i laborals del sector. "Encara hi ha una sèrie de núvols i factors sobre els quals treballar", va apuntar.

Per sectors, el comportament va ser dispar amb una desacceleració en els hotels urbans, companyies aèries que acusen l’increment del preu del petroli i estacions d’esquí. La restauració també va protagonitzar caiguda de vendes i resultats acusant el descens de la demanda interna i els efectes de la Llei Antitabac. Millor evolució han tingut els grans grups, els hotels vacacionals, camps de golf i parcs d’oci.

Articles relacionats

Back to top button