Organismes / Política turística

Rebuig unànime a l’eliminació de la Secretaria d’Estat de Turisme

Tot el sector turístic, sense excepcions, s’ha mostrat contrari a la supressió de la Secretaria d’Estat de Turisme que ha portat a terme el Govern espanyol. La mesura que busca estalviar recursos en l’administració ja ha estat publicada en el BOE. La remodelació situa Turisme juntament amb Comerç Interior, en una secretaria general que és de rang inferior.

El sector turístic ha criticat de forma unànime aquesta decisió. Troben una manca de consideració del Govern vers la importància de l’activitat turística per al país justament en uns moments difícils per a l’economia. La rebaixa de rang institucional per al Turisme és per algunes fonts una manca de sensibilitat cap a un sector que genera riquesa i dels pocs preparats per tirar endavant la recuperació econòmica. L’Executiu, per boca de la vicepresidenta primera del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que els canvis no disminuiran el compromís amb el sector, en el qual han invertit més de 1.000 milions d’euros.

Aquest reajustament de l’organigrama de l’Estat suposarà un estalvi incert. El Ministeri no ha volgut donar xifres, diferents fonts el quantifiquen de manera ben dispar, entre els 200 mil i els 2 milions d’euros. Joan Mesquida, fins ara Secretari d’Estat de Turisme, ja ha cessat del càrrec i nomenat secretari general de Turisme i Comerç Interior.

Les crítiques arriben al Senat

La senadora de CiU, Montserrat Candini, ha demanat la compareixença del Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, a la Comissió de la Cambra Alta perquè expliqui com afectarà al sector la supressió de la secretaria d’Estat de Turisme. Candini li demanarà “informació sobre totes les mesures que pensa adoptar el Govern perquè aquesta eliminació no tregui rellevància ni capacitat operativa ni recursos destinats a donar suport al sector”.

La senadora preguntarà al Govern si l’eliminació de la Secretaria d’Estat “respon a una estratègia de pèrdua d’importància del sector” i si ”el turisme segueix sent per al Govern un sector estratègic”. “Es tracta de la primera indústria del país, amb uns ingressos exteriors l’any 2009 que van superar els 38.000 milions d’euros i un superàvit positiu de gairebé 12.000 milions”, ha declarat.

Per últim, Candini ha qualificat la gestió governamental en matèria turística: “anem en la direcció dolenta” –declara la senadora de CiU- “el Pla ICO Renove Turisme que teníem l’any passat era millor que el Pla ICO Futur e-turisme que tenim aquest any, l’augment de l’IVA s’ha produït en el pitjor moment per al sector i ara la desaparició de la secretaria d’Estat”.

Back to top button