superior

EstudisFormació

Les xarxes que es creen en el territori, claus en la innovació turística

“La innovació en turisme és imprescindible per a la supervivència de les destinacions, però també és complexa perquè es pot donar a qualsevol dels punts que formen part de la cadena de valor del producte turístic.”

Aquesta és una de les principals conclusions a què va arribar un grup d’investigadors internacionals aplegats dins el Seminari Evolution and transformation in tourism destinations: Revitalisation through innovation? celebrat a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Els experts afegeixen que són elements bàsics catalitzadors d’aquesta innovació “la creativitat per reinventar-se i les xarxes que es creen al territori, en les que participen tant els agents privats com les administracions responsables de les polítiques turístiques”. “És possible crear xarxes que permetin a les destinacions adaptar-se d’una forma més ràpida i eficient guanyant competitivitat gràcies al capital de coneixement que generen i comparteixen”, asseguren. En aquest sentit, assenyalen que hi ha encara molta recerca a fer en aspectes com ara qui les ha de promoure, qui ha de participar i de qui ha de ser el liderat.

Segons comenten els estudiosos, activitats transversals com ara la mobilitat, la restauració, els serveis urbans, les indústries tecnològiques o l’agricultura intervenen en la cadena de valor de la innovació en turisme. Així doncs el valor, es pot crear també en els proveïdors del sector o en empreses derivades del producte turístic. “L’èxit en la innovació de les destinacions depèn d’aconseguir relacions win-win de col•laboració que beneficiïn a tots els implicats de forma global”, expliquen els experts. “Aquesta visió afecta també als responsables polítics que tenen el repte d’identificar els punts que han de recolzar per facilitar-ho, de replantejar-se les seves polítiques d’ajuts i de centrar-se en aspectes que assegurin millores o impactes estructurals”, conclouen els especialistes.

Pel que fa a les destinacions madures, que en moltes ocasions entren en crisi i han de reinventar-se o revitalitzar-se, afirmen que “és necessària una revisió i actualització contínua de la fórmula o model de les destinacions. Això requereix una visió clara sobre nous productes, nous mercats, redesenvolupament i inversions”.

Durant el Seminari, co-presidit per Salvador Anton, han participat universitats i investigadors procedents de 16 països.

Articles relacionats

Back to top button