superior

EstudisMercats

El turista xinès: desitjat, hiperconnectat i exigent

El turista xinès és cada cop més un dels principals objectes de desig dels operadors turístics catalans. El potencial de creixement d’aquest mercat és excepcional, però els turistes procedents del gegant asiàtic que arriben a Catalunya segueixen sent una porció residual dels 80 milions de xinesos que cada any surten de vacances fora del seu país. Seduir a aquest públic exigent i hiperconnectat a la xarxa és una assignatura pendent, i les diferències culturals són el principal escull a l’hora d’aconseguir-ho.

Experts i empresaris del sector avesats a la realitat xinesa van perfilar alguns dels passos a seguir per atraure a aquest públic durant la jornada d’innovació en promoció turística organitzada per l’escola d’hostaleria i turisme CETT en el marc del Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC).

Un dels primers factors a tenir en compte és la devoció dels xinesos per Internet i les xarxes socials. Un de cada tres turistes de la Xina confia en l’opinió que llegeixen a la xarxa per escollir el destí de les seves vacances. I no ho fan a través de les plataformes occidentals com Twitter o Facebook, sinó a través de les xarxes socials xineses, com RenRen, WeChat o Tencent QQ Weibo. Per tant, l’empresari que es vulgui dirigir als xinesos ho haurà de fer creant un perfil en aquestes xarxes.

I no només les xarxes socials són diferents a les occidentals. La distància física de més de 5.000 Km. es triplica en el pla cultural. La primera barrera al apropar-se a la Xina és l’idioma. Comptar amb treballadors que puguin atendre al turista xinès en la seva pròpia llengua, així com amb indicacions adaptades, és un actiu molt important que farà sentir més còmode al visitant. Els costums culinaris també són un factor a tenir en compte. Detalls simples com incloure verdures i menjar xinès a l’esmorzar o facilitar un escalfador d’aigua a les habitacions per fer te, pot canviar la valoració que el client fa de la seva estada en un hotel.

Les diferències culturals també s’han de tenir en compte a l’hora de promocionar el destí. L’oferta de sol i platja que tan bé funciona a països com Rússia o Alemanya, per exemple, tindrà un escàs efecte a la Xina, on fugen del bronzejat, ja que el consideren un símbol de la classe baixa. La naturalesa i l’aire pur, així com la possibilitat de fer compres en botigues de luxe, són els reclams més buscats pel turista asiàtic.

Adaptar-se a aquests trets característics del turista xinès és bàsic per captar-lo i també per aconseguir que marxi satisfet de les seves vacances. L’Índex de Reputació Online iRon, que elabora la consultora Vivential Value, conclou que “el visitant procedent de la Xina és més exigent que altres mercats emergents o consolidats” en aquest aspecte. El confort dels hotels és el que pitjor valoren, en contraposició amb el personal, que en la última edició de l’estudi va rebre opinions positives en el 40% dels casos.

Articles relacionats

Back to top button