superior

Ara Lleida

Quatre temples romànics de la Vall de Boí obren tot l’any

La nova temporada del conjunt romànic de la Vall de Boí ha començat amb quatre esglésies obertes diàriament al públic després de l’ERO que va afectar el 2012 la plantilla del Centre del Romànic i que va suposar el tancament, durant bona part de l’any, de la majoria de temples. Així, els turistes poden visitar ara Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall.

Pel que fa a l’horari, Sant Climent de Taüll obrirà tots els dies de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, excepte els dilluns del mes de novembre; Santa Maria de Taüll es podrà visitar de 10 a 19 h, excepte els dilluns de novembre; Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, excepte el mes de novembre. Durant els mesos d’estiu, l’horari de les esglésies s’amplia fins a les 20 h.

Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro obriran al matí i a la tarda, respectivament, en temporada alta (Setmana Santa, estiu, ponts festius i caps de setmana d’abril a octubre). Santa Maria de Cardet, Sant Quirc de Durro i l’Assumpció de Cóll (on s’hi fan obres de restauració) no tenen calendari d’obertura. A més, el Centre del Romànic de la Vall de Boí obrirà les portes del 23 de març al 13 d’octubre de 9 a 14 h i de 17 a 19 h.

Com a novetat, per primer cop aquest any es posa a la venda un tiquet o passi anual per visitar totes les esglésies i el Centre del Romànic.

El conjunt d’esglésies de la Vall de Boí va ser declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2000. És format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen pel treball de la pedra acurat, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

Cal destacar els conjunts de pintura mural que acollien les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, actualment conservats al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), com també totes les talles produïdes pel taller d’Erill, entre les quals destaca el Davallament de Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

[HOME]

Back to top button