superior

Ara Lleida

“La Ruta dels Orígens”, nou itinerari turístic per la Noguera

"La Ruta dels Orígens" és un nou itinerari turístic, cultural i educatiu entre Catalunya i Midi-Pyrénées sobre la creació de l’univers, la vida i el poblament dels Pirineus. Aquesta iniciativa transfronterera pretén promocionar el patrimoni natural i històric del territori pirinenc, i divulgar les recerques científiques que s’hi fan.

La ruta consta de diverses etapes en què es presentarà un període concret de la nostra evolució i la ruta sencera aportarà una visió global dels orígens, des del Big Bang fins a l’aparició de la humanitat i el poblament dels Pirineus.

“La Ruta dels Orígens” disposa de sis institucions i entitats catalanes i franceses com a membres associats. Es tracta del Consorci del Montsec –que actua com a cap de fila del projecte–, l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric de Sant Llorenç de Montgai i el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per part francesa hi participen la Cité de l’Espace de Tolosa, el Muséum d’Histoire Naturelle de la mateixa ciutat i l’associació À Ciel Ouvert, de Fleurance.

Pel que fa a la comarca de la Noguera, l’itinerari inclou el Parc Astronòmic del Montsec a Àger i el jaciment arqueològic de la Roca dels Bous de Sant Llorenç de Montgai. El Parc Astronòmic del Montsec ofereix dos espectacles de planetari al voltant dels orígens: “Selecció natural”, al planetari del Centre d’Observació de l’Univers (COU), i “Orígens de la vida”, al planetari portàtil de 6 m de diàmetre que permet participar en jornades temàtiques a diferents llocs del territori, com també en jornades pedagògiques a les escoles. També es pot gaudir de tallers d’astronomia i de coets i de l’observació astronòmica. A Sant Llorenç de Montgai s’ofereix la visita guiada del jaciment Neanderthal de la Roca dels Bous amb el sistema Ipad, tant a escolars com al públic en general. També es pot gaudir excavant o coneixent la prehistòria al parc arqueològic i didàctic.

Amb “La Ruta dels Orígens” es durà a terme el desenvolupament d’una ruta turística i educativa permanent formada per animacions individuals concebudes pels socis d’ambdós costats de la frontera; la creació d’una exposició permanent sobre els orígens de la vida i de l’univers, a la Cité de l’Espace, i la creació d’una exposició itinerant sobre el tema dels Orígens que recorrerà el territori pirinenc durant diversos anys i que té la seva primera parada al Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, a Àger./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button