superior

Allotjament

El Ministeri vol modificar la LAU per facilitar el veto als pisos turístics

El Govern central farà una proposta de modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) i la Llei de Propietat Horitzontal (LPH) per tal que les comunitats de veïns tinguin més fàcil prohibir l’obertura de pisos turístics en els seus edificis.

Per a això, l’Estat vol canviar l’actual necessitat d’unanimitat en la votació per vetar un pis turístic per la de tres cinquenes parts. La rebaixa a una majoria simple és una de les mesures que estan treballant de forma conjunta el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, les Comunitats Autònomes i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. En el cas de Catalunya, l’ordenament legislatiu català actual ja contempla una fórmula similar de majories simples (de 4/5 parts) i per tant l’afectació seria mínima.

El cavall de batalla, però, és saber si aquesta modificació de la LAU i la LPH podrà tenir caràcter retroactiu i afectar a pisos turístics ja existents que compleixen amb la normativa. Recentment una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha creat jurisprudència en sentenciar que una comunitat de veïns pot vetar els pisos turístics a la seva finca mitjançant un canvi dels estatuts de la comunitat, però que aquesta decisió no pot afectar els habitatges que tinguessin aquesta condició abans de la votació.

Altres propostes que estan plantejant en aquesta taula de treball del Ministeri és la creació d’un registre únic de tots els pisos turístics existents a l’Estat per facilitar la regulació i el control. La Secretaria d’Estat ha deixat de banda la proposta inicial “d’harmonitzar” totes les normatives d’àmbit territorial sobre habitatges turístics.  Reconeix que cada comunitat té competències exclusives en l’ordenació del turisme i legisla d’acord allà que creu millor per la seva comunitat.

Articles relacionats

Back to top button