La Ruta del Vi de Lleida es consolida
La Ruta del Vi de Lleida, entitat que aplega entitats públiques i privades relacionades amb el vi i el turisme, assoleix el cinquè aniversari de la seva constitució amb una fita important: arribar al centenar d’associats.
Les comarques de Lleida no han volgut perdre el tren d’un dels sectors emergents dins del turisme de qualitat: l’enoturisme. La Ruta del Vi de Lleida es consolida després de cinc anys d’existència amb un doble salt quantitatiu i qualitatiu: assoleix els 100 associats i inicia la comercialització de paquets turístics.
La Ruta del Vi de Lleida es configura com una associació destinada a estructurar i promocionar una experiència turística que convida a compaginar la visita a cellers de la DO Costers del Segre amb degustacions gastronòmiques a diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació situats dins del perímetre format per les diferents subzones de la denominació.
Tomàs Cusiné, president de l’associació, explica que, després d’un procés d’informació i formació entre els membres de la Ruta del Vi, aquesta tardor s’iniciarà la promoció a l’estranger dels productes turístics de la ruta. Sota el nom de Lleida Wine Route, les campanyes es vehicularan mitjançant accions com l’assistència a fires i workshops temàtics. Entre els mercats potencialment interessants destaquen els d’Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, França i Holanda.
Cusiné subratlla també que la Ruta del Vi de Lleida té dos trets diferencials respecte a altres iniciatives similars de l’Estat: cobreix zones no enquadrades a la DO Costers del Segre, però que hi tenen una relació cultural o geogràfica, i aplega algunes empreses no estrictament relacionades amb el vi (però sí amb la producció agroalimentària de qualitat), com ara les cooperatives d’oli.
L’Associació de la Ruta del Vi de Lleida és un organisme autònom que uneix les iniciatives dels sectors públic i privat per promocionar i potenciar el turisme enològic sostenible i de qualitat a les Terres de Lleida. L’entitat aplega actualment un centenar d’associats entre ajuntaments, consells comarcals, associacions, oficines de turisme, cellers, restaurants, establiments temàtics i allotjaments turístics, que formen una atractiva i variada oferta turística vinculada al món del vi. La promoció de la Ruta del Vi de Lleida té el suport de la Secretaria d’Estat de Turisme, Turisme de Lleida-Ajuntament de Lleida, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (que forma part de la junta directiva de l’associació), la DO Costers del Segre i la Federació d’Hostaleria de Lleida.
La Ruta del Vi de Lleida forma part de las Rutas del Vino de España, ens que aplega una vintena de denominacions de l’Estat agrupades sota el comú denominador d’uns criteris de qualitat molt exigents establerts per Acevin i Turespaña.
Coincidint amb el cinquè aniversari de la Ruta del Vi de Lleida, una de les empresa enològiques més veteranes i importants de la DO Costers del Segre, els Cellers de Raimat, assoleix els cent anys d’existència. El prestigi de Raimat, que celebrarà l’efemèride amb una sèrie d’actes commemoratius, ha fet que els seus vins s’exportin als cinc continents. La producció anual assoleix els 5,5 milions d’ampolles de vi i 1,5 d’escumós.
Constituïda l’any 1986, la DO Costers del Segre disposa d’una superfícies de de vinya de 4.200 hectàrees i de 41 cellers distribuïts a set subzones: Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià i Valls del Riu Corb. La denominació vendrà enguany més de 65.000 hectolitres (quasi una tercera part dels quals a mercats estrangers). Entre d’altres països, els vins lleidatans s’exporten a Alemanya, el Canadà, Dinamarca, els EUA, Finlàndia, la Gran Bretanya, Holanda, el Japó, Noruega, Suècia, Suïssa i la Xina.
Tardor de festes del vi
D’altra banda, el poble de Verdú (l’Urgell), ben conegut per l’elaboració de la tradicional ceràmica negra i la producció de vi de qualitat, celebrarà l’11 i el 12 d’octubre la 25a edició de la Festa de la Verema i el Vi amb una gran quantitat d’activitats lúdiques i culturals. Els actes principals del dissabte són el Concurs de piar raïm, la Mostra de Vi de la DO Costers del Segre, el tast de vins i el concert-Bacus 2014.
Diumenge tindran lloc la trobada de puntaires; l’esmorzar del veremador; la fira d’objectes antics; el pregó de la festa; la Gran Piada; la Mostra Gastronòmica Terres de Lleida, en què diversos restaurants de l’Urgell oferiran deliciosos plats acompanyats amb vins de la DO Costers del Segre, i les visites guiades pels cellers elaboradors i pels cellers particulars de Verdú.
Els dies 25 i 26 d’octubre tindrà lloc a Lleida (el Segrià) la 6a edició de la Festa del Vi de Lleida, que es consolida a la nova seu estrenada l’any passat —La Llotja— i en el format de festa de 2 dies també engegat l’any 2013. La trobada oferirà als visitants una gran varietat de productes i propostes enològiques i gastronòmiques presentades per les empreses de la Ruta del Vi de Lleida. Finalment, el dia 26 d’octubre obrirà les portes la Fira del Vi del Vilosell (les Garrigues), en la qual els visitants podran assistir a la verema i la posterior obtenció del primer most de la collita. La trobada, que inclou diverses activitats, aplega cellers de la comarca i de la Vall del Riu Corb i parades de productes artesanals i gastronòmics de proximitat com ara oli, embotits, formatges i pastissos i altres estands d’artesania./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida