superior

AllotjamentDestinacions

Stop als pisos turístics a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona suspèn noves autoritzacions de pisos turístics en els barris de l’Eixample, Gràcia i Sant Martí. La moratòria se suma a l’existent al districte de Ciutat Vella i prohibeix la regularització de cap habitatge turístic nou. L’Ajuntament es dóna un marge de sis mesos per redactar un pla especial que reguli l’activitat.

Amb aquesta mesura el consistori dóna resposta a l’inquietud manifestada pel Gremi d’Hotels de Barcelona que veia com l’oferta d’apartaments creixia de forma desmesurada a la ciutat fent-los “una competència deslleial”. Per la seva banda, el sector dels apartaments turístics troba arbitrària la decisió i reivindica la necessitat de regularitzar i legalitzar tota l’oferta existent. El president de Federatur -la federació d’apartaments turístics de Catalunya-, Lluís Torrent, afirma que “s’està criminalitzant el sector” i que tot respon a la pressió dels hotelers.

Quan estigui redactat el nou pla d’usos de la ciutat es podrien limitar zones i excloure d’altres on podria quedar restringida l’activitat d’apartaments turístics. Durant el temps que dura la moratòria l’ajuntament activarà mecanismes per informar als veïns de la possibilitat que tenen de prohibir l’activitat d’allotjament turístic a les seves finques fent una modificació dels estatus de la comunitat. D’aquesta manera els edificis blindarien la possibilitat de que s’instal•lessin habitatges turístics en la seves comunitats en quant s’aixequés la moratòria.

El problema, segons els empresaris dels apartaments, és que sense possibilitat real de regularitzar aquesta activitat es generarà a la ciutat una bossa de pisos il•legals perquè la demanada d’aquest tipus d’allotjament existeix. “La millor forma de posar ordre és regularitzant”, la prohibició comportarà més il•legalitat, asseguren. El sector dels apartaments afirma que són els primers interessats en evitar la competència deslleial i precisament han col•laborat amb la Generalitat de Catalunya en la creació d’un marc normatiu nou que va en aquesta línia.

A Barcelona existeixen un total de 7.480 habitatges d’ús turístic regularitzats –en 2010 eren 2.680-. Quasi la meitat dels habitatges actuals, 3.500, es troben al districte de l’Eixample, on els darrers anys han crescut exponencialment després de la prohibició que les autoritats municipals van fer sobre Ciutat Vella.

Articles relacionats

Back to top button