superior

Allotjament

La presa de pèl d’Airbnb a la legalitat

La plataforma de lloguer turístic Airbnb ha presentat una bateria de mesures per a “millorar els reptes turístics” de la ciutat de Barcelona. Proposa limitar els seus anuncis en el barri de Ciutat Vella a un habitatge per persona. L’Ajuntament ja ha replicat amb contundència comminant-los a complir la llei i a no desviar l’atenció.

Airbnb farà una distinció al seu portal entre particulars i empreses que lloguen pisos turístics. Per això limitarà en el seu web a un anunci per propietari d’habitatge i obligarà a aquells que volen llogar-ne més a identificar-se com a professionals. Aquesta decisió només afectarà als pisos situats al districte de Ciutat Vella, el que concentra més oferta de la ciutat.

Per al consistori, aquest anunci “és una presa de pèl”. Les propostes de la plataforma no aborden un aspecte crucial com és la legalitat de l’oferta. El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, afirma que Airbnb “ha d’establir un pla de negoci que s’adeqüi a la legalitat de la ciutat”. En aquest sentit, els demana que elimini tots els anuncis d’Habitatges d’Ús Turístic (HUTs) sense llicència de la seva web, i ha insistit que “no cessarem fins que no aconseguim que no hi hagi cap pis turístic il•legal a la ciutat”.

La plataforma ha pres aquestes iniciatives de forma unilateral. La relació tant amb l’Ajuntament com amb la Generalitat no és bona. Ambdues administracions mantenen sancions i contenciosos sobre la companyia. Colom ha dit que “l’únic acord possible amb Airbnb és que aquesta plataforma s’avingui a complir amb la normativa”. L’ajuntament de Barcelona quantifica en un 60% els pisos sense registre ofertats per Airbnb.

L’única veu favorable ha estat la de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona  (Apartur) que agrupa els agents professionals, que les considera un primer pas per lluitar contra l’oferta il•legal. Apartur veu amb bons ulls la distinció que fa Airbnb entre professionals i particulars ja que donarà valor i visibilitat a les empreses que formen part de la seva associació i que s’hi dediquen al lloguer d’habitatge turístic.

Articles relacionats

Back to top button