superior

AllotjamentEstudis

Els hotels catalans perden 70 milions d’euros del turisme intern

Els clients internacionals han tingut un bon comportament en els establiments hotelers de Catalunya que no ha servit per maquillar els resultats del conjunt de l’activitat. Els clients catalans i de la resta de l’Estat han deixat de fer 720.000 pernoctacions en 2018 respecte a 2017.

Durant l’any 2018, els hotels de Catalunya han tingut 20,1 milions de viatgers, 1,6% més que durant el 2017, amb 56,8 milions de pernoctacions i un descens interanual del 0,7%. L’estada mitjana, que ha estat de 2,8 pernoctacions per viatger, està una mica per sota de la d’un any enrere (2,9).

Però els clients catalans han reduït les seves pernoctacions en 177 mil i els de la resta d’Espanya 543 mil, Aplicant els indicadors de rendibilitat dels establiments hotelers sobre aquestes 720 mil pernoctacions perdudes, per exemple el preu per habitació disponible a Catalunya RevPAR, que ha estat de 65,6 euros, dona un resultat de ingrés no obtingut de 47 milions d’euros. Però més greu és si s’aplica l’índex ADR que correspon a la tarifa mitjana per habitació ocupada. Atenent a aquest índex que està situat en 96,3 euros a Catalunya i que aquestes pernoctacions sí es van realitzar fa un any, la pèrdua dels hotelers en clients interns (catalans i resta d’espanyols) puja a 69,3 milions d’euros

Pel que fa al turisme internacional els seus resultats en hotels és pràcticament igual al de fa un any. Els estrangers aporten als hotels el gruix del flux anual (63,3% del volum de viatgers i 72,2% del de les pernoctacions) i en part han ajudat a frenar una mica la caiguda global del mercat intern espanyol.

Articles relacionats

Back to top button