superior

DestinacionsEntrevistes

No abandoneu la Rambla als turistes, així va començar la fi de Venècia

L’antropòleg cultural, Duccio Canestrini, ha reflexionat en una interessant entrevista sobre el nou turisme de masses que afecta actualment i incidirà més en el futur sobre la ciutat de Barcelona.

Canestrini creu que el turisme fa por a aquells que no se’n beneficien del turisme i que hem d’aprendre a gestionar. En una entrevista publicada per La Vanguardia, l’antropòleg defensa al turista i no el considera culpable de res. “No disparem al turista, tots ho hem estat i ho som en algun moment”, el problema està quan el nombre de visitants supera la capacitat de carrega d’una destinació i es torna insuportable.

Posa l’exemple de Venècia, on centenars de milers de turistes superen els pocs milers de residents. “Es planifica convertir-la tota ella en un parc temàtic i cobrar l’entrada als turistes”, ha estat víctima del seu propi èxit turístic.

Per a Canestrini “una alternativa interessant” per preservar patrimoni és el que s’ha fet amb alguna cova prehistòrica que s’ha tancat i s’ha fet una rèplica exacta per al turisme massiu. En aquest sentit explica que a Florència s’estudien rèpliques semblants per als turistes, especialment asiàtics, que no valoren tant l’originalitat. Com fer-ho: “a prop dels aeroports posaríem rèpliques turístiques de les ciutats perquè l’original no es torni inhabitable pels seus ciutadans”.

Sobre la saturació d’algunes zones de la ciutat i l’expulsió dels ciutadans autòctons, l’antropòleg comenta que aquesta és una situació molt habitual de les destinacions turístiques massives. “Els habitants locals abandonen àrees senceres de la ciutat al turisme. Sacrifiquen part de l’entorn per poder concentrar-se a mantenir la seva manera de viure a les àrees no turístiques”.

Per últim, Canestrini fa una reflexió sobre els efectes del turisme quan diu que els turistes no només han de fer que pugin els preus sinó també els sous, i que baixi l’IBI.

Articles relacionats

Back to top button