superior

EmpresesReportatges

Transformació digital i Turisme

Tal com diu Genís Roca, expert en transformació digital de la societat i les organitzacions i un dels 25 espanyols més influents a Internet segons el diari El Mundo, “una tecnologia és important quan provoca canvis estructurals en el sistema productiu, quan altera la manera de viure, de relacionar-se i de sobreviure”. Tecnologies rellevants amb aquestes característiques n’hi ha hagut poques al llarg de la història, però han provocat grans canvis importants en el sistema econòmic i en la manera de viure. L’invent de la fletxa va ser un dels primers grans canvis tecnològics, l’agricultura i la domesticació de les espècies un altre gran moment de transformació, així com també va ser-ho la revolució industrial.

Actualment tenim el privilegi de viure en primera persona una altra gran revolució tecnològica: la transformació digital, que està provocant canvis profunds en els models de desenvolupament econòmic, en els sistemes productius, en la transmissió del coneixement i en la manera que tenen les persones de relacionar-se amb el món. I aquesta transformació està tenint incidència, com és lògic, en el món del turisme i en la manera que tenim de viatjar, un fenomen clau a Catalunya des del punt de vista econòmic i social.

No és el propòsit d’aquest article analitzar de manera exhaustiva els canvis que aquesta transformació digital està provocant en la indústria del turisme i en les diferents fases que conformen un viatge (inspiració, cerca d’informació, reserva, desenvolupament del viatge, recomanacions). Per això, caldria molt més que un article, i degut a la rapidesa amb què es succeeixen aquests canvis, seria imprescindible una revisió constant dels continguts del mateix. A Barcelona i a Catalunya, degut a una combinació de factors diversos, s’està configurant un ecosistema d’empreses i institucions innovadores que es troben en una evolució constant, moltes d’elles vinculades directament o indirecta al turisme.

Les dos qüestions principals que qualsevol professional del turisme s’hauria de plantejar davant una tecnologia disruptiva són les següents:

–         És una tecnologia útil per mi i la meva empresa/institució? En quin sentit? Per exemple, millora de la productivitat, millor relació amb el client, augment de la qualitat del servei, majors ingressos…

–         Com puc generar nou valor econòmic a través de la tecnologia i la innovació? Generació de nous productes/serveis i noves oportunitats de desenvolupament econòmic.

Ja hi ha un nombre elevat d’empreses catalanes que estan treballant en la línia de les noves tecnologies aplicades al turisme, que aporten solucions creatives, tecnològicament avançades, que ens mostren el futur dels serveis turístics sobretot pel que fa a la millora de l’experiència del visitant.

Una d’aquestes empreses innovadores més destacades és la plataforma Trip4real, que utilitza la tecnologia per connectar a viatgers amb gent local que ofereixen experiències autèntiques i no-tecnològiques (com poden ser una ruta per la ciutat o pel camp, ensenyar a preparar plats típics, veure un partit de futbol acompanyat de gent local o una classe de guitarra amb un músic professional, per exemple) diferents a les propostes turístiques convencionals.

Un altre exemple d’empresa innovadora i disruptiva és Broomx. Broomx es dedica a crear i transformar espais físics (en aquest cas habitacions d’hotel) en espais intel·ligents (smart rooms) utilitzant una combinació de tecnologia, disseny i creativitat, per crear experiències immersives que personalitzen els espais en funció de l’usuari i dels seus interessos. Això representa un nou canal de comunicació i d’interacció entre l’hotel, l’organisme de promoció turística i el visitant, i està generant un gran interès per part dels diferents agents que conformen la cadena de valor del turisme.

Digalix, especialitzada en la creació de taules interactives per restaurants, així com assistents hologràfics per hotels, també s’emmarca en aquest corrent d’empreses que treballen en el desenvolupament d’eines tecnològiques que tenen com a objectiu millorar l’experiència i la satisfacció dels turistes i visitants, amb l’etiqueta “made in Catalunya”.

I degut a diversos factors com l’ecosistema innovador que existeix avui dia a Barcelona, les nombroses institucions dedicades al foment de l’emprenedoria i el desenvolupament tecnològic, la mentalitat innovadora dels nous professionals que estan sortint de les universitats i centres de recerca catalans, i el recent anunci que el Mobile World Congress continuarà celebrant-se a Barcelona fins l’any 2023, segur que aniran apareixent nous actors i empreses com aquestes, que aportaran el seu gra de sorra en el desenvolupament tecnològic del turisme i la millora de l’experiència i satisfacció dels visitants. Estem preparats per fer front a aquests canvis?

IgnasiCapella(TurismeTICEco)Ignasi Capellà Ballbé

Consultor freelance en turisme i noves tecnologies i coordinador de projectes a DCB Turisme

@Ignasi_DCB

dcb.ignasi@gmail.com

 

Articles relacionats

Back to top button