Estudis

Neix l’Observatori del Turisme a Barcelona

En ple debat sobre el turisme a la ciutat de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament i Turisme de Barcelona han presentat conjuntament l’Observatori del Turisme a Barcelona, ciutat i regió.

Es tracta d’un òrgan que analitza i genera coneixements per una millor avaluació del turisme a la capital catalana i al seu entorn. Nascut de la col·laboració de les tres entitats públiques més implicades en el sector a Barcelona, té com objectiu afrontar els canvis que experimenta el turisme, el seu impacte en el territori i la manera en que aquests canvis afecten a la gestió d’empreses i destinacions turístiques. La creació del Observatori obeeix a una de les necessitats que és van marcar en el Pla Estratègic de Turisme 2020 (Veure Comunicatur).

El document presentat conté diversos apartats, entre els quals destaquen les xifres clau:

44.121.218 passatgers a l’aeroport de Barcelona
3.870.300 viatgers de l’AVE Barcelona-Madrid
2.681.368 passatgers de creuers al port de Barcelona
1.275.366 passatgers de ferri al port de Barcelona

També s’especifiquen els llocs d’interès segons el nombre de visitants, on veiem que la Sagrada Família és capdavantera amb 4,5 milions de visitants, seguida pel Parc Güell amb 2,9 milions i el museu del Barça, amb 1,9 milions.

Aquestes xifres contrasten una mica amb les de l’entorn de Barcelona, on el centre de shopping La Roca Village ocupa el lideratge amb 4,4 milions de visitants, molt per sobre del segon classificat que és el Monestir de Montserrat (2,5 milions) i el Circuit de Barcelona-Catalunya amb “només” 0,5 milions.

També trobem xifres referent als impactes econòmics, on també la diferència entre la ciutat i el seu entorn és evident: el cost del transport del viatge d’anada a Barcelona és de 184,6 € per 89,1 € a l’entorn de Barcelona; el de l’allotjament per persona i nit és de 60,7 € a la ciutat per 48,0 al seu entorn i la despesa durant l’estada, per persona i nit és de 76,6 a la ciutat i 42,0 a l’entorn. El document segueix amb els objectius principals, resumits en sis i en les línies de treball, que en són vuit.

També és va anunciar la creació d’un portal de difusió i transferència i un espai d’innovació i think pool per alimentar noves tendències.

La presentació de l’Observatori també va servir per donar a conèixer el seu nou coordinador, Damià Serrano, que va remarcar que entre els objectius també hi són els de «contribuir a la sostenibilitat de l’activitat turística en totes les seves dimensions, establir criteris metodològics comuns en la quantificació i caracterització de l’activitat turística i facilitar i agilitzar la presa de decisions». Serrano ocupa el càrrec de responsable del Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona.

Vull veure el document de presentació de l’Observatori

Articles relacionats

Back to top button