superior

Rural

Espigues daurades i verdes per al turisme rural

Una espiga daurada identificarà els establiments de turisme rural que permetin la pràctica de l’agroturisme i una espiga verda distingirà els anomenats allotjaments rurals. El primer grup, el de les anomenades cases de pagès o establiments d’agroturisme, té a com a tret distintiu el fet que els titulars n’obtenen rendes agràries, ramaderes o forestals.

La categorització dels establiments de turisme rural de Catalunya és un projecte en el qual col•laboren des de fa més de dos anys el sector privat del turisme rural i la Direcció General de Turisme. La classificació entraria en funcionament en breu.

El creixement ininterromput d’aquests establiments –prop de 1.950 arreu del país, amb més de 15.000 places- feia necessari millorar la identificació del producte per als seus clients potencials, per tal de poder captar també mercats incipients com l’estatal o l’estranger, sobretot països com França, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit. Es tracta de sumar un nou element als tradicionals canals informatius, com els prescriptors i els webs, per tal d’aconseguir un millor contrast i coneixement de l’oferta.

Un tret bàsic del model és la voluntarietat: els establiments de turisme rural poden dur a terme la seva activitat sense necessitat d’estar categoritzats, perquè l’accés a les espigues, a diferència de les estrelles hoteleres, no és condició de la legalitat de l’establiment, sinó una decisió lliure motivada pels objectius de millora, promoció i penetració a nous mercats.

Els establiments rurals aconseguiran entre una i cinc espigues en funció de paràmetres com el conjunt de l’oferta turística i la qualitat dels serveis i instal•lacions. La implantació de les categories està en procés d’avaluació, per exemple algunes cases rurals de l’Alt Urgell ja utilitzen aquesta classificació. La catalogació amb espigues es fa servir ja en alguna Comunitat Autònoma, però la manca d’un estàndard homologable amb Catalunya podria generar confusió encara.

Els responsables de l’administració i de les associacions de turisme rural Turalcat i Concatur, amb l’assessorament tècnic extern de la càtedra de geografia de la UAB, treballen de forma conjunta. Es tracta, doncs, d’un procés mixte, allunyat de models exclusivament públics, com el d’algunes comunitats autònomes, o exclusivament privats, com els models francès o austríac.

No es tracta, però, d’un procés gratuït, i els costos tant de la primera auditoria com de les revisions posteriors els hauria d’assumir l’establiment interessat. A més, els empresaris que decideixin no adherir-s’hi no gaudirien dels avantatges promocionals que suposarà formar part d’una xarxa d’establiments “categoritzats”.

Back to top button