
Els preus vinculats al consum turístic continuen a l’alça i al juny van registrar un increment mitjà del 4% respecte del mateix mes del 2024. Segons dades de l’INE, els vols dins del territori espanyol han estat el component que més s’ha encarit, amb un augment de l’11,9%, seguits del transport marítim de passatgers (+7,4%) i de l’allotjament en càmpings i albergs (+4,4%).
Tot i que la pujada és generalitzada, hi ha una diferència clara entre serveis bàsics i paquets combinats. Els paquets turístics nacionals només han augmentat un 0,6%, mentre que els internacionals ho han fet un 0,5%. Aquests últims, de fet, són l’única categoria que mostra una baixa interanual en l’acumulat del 2025 (-4,1%).
Un dels elements més destacats és l’encariment acumulat del sector hoteler, que se situa en un +30,1% des del gener. També els vols nacionals, amb una pujada del 22,5% en el mateix període, continuen arrossegant al conjunt de l’oferta turística cap a una zona de preus elevats.
Aquest escenari, marcat per la pressió dels costos estructurals (energia, serveis, manteniment) i per l’elevada demanda prevista per aquest estiu, preocupa als operadors turístics, que detecten un cert desacoblament entre l’evolució de preus i la capacitat de compra del client.
En els darrers tres anys, segons el mateix INE, els paquets turístics nacionals s’han encarit un 44%, mentre que els internacionals ho han fet un 18,2%, una tendència que pot estar condicionant la demanda en la temporada d’estiu i afegint incertesa al segon semestre del 2025.