superior

DestinacionsEmpresesServeis

Posem en valor el patrimoni cultural pel turisme

A Costa Daurada i Terres de l’Ebre gaudim d’un ampli ventall d’actius de patrimoni cultural, que en realitat no són ni més ni millors que en d’altres territoris, però són els que permeten generar una certa identitat i singularitat a la destinació. En aquest sentit, un fet a remarcar és que el patrimoni cultural compta entre els valors i experiències més desitjats pel turisme i al nostre territori n’hi ha força de turisme.

Aquesta visió és compartida per la major part d’agents, públics i privats, que a la demarcació tarragonina tenen alguna mena d’implicació en el turisme o la gestió local, sent comú que la major part d’aquests actius culturals estiguin posats en valor o en procés de ser-ho. Ja siguin actius permanents, com ara una construcció històrica, o temporals, com una festivitat tradicional, la visió d’aprofitament possible és present en major o menor mesura.

Es pot afirmar que al territori hi ha, d’entrada, dues menes de processos de valorització turística del patrimoni cultural, el que es fa pensant clarament en l’orientació per al visitant i el que es fa pensant en la població local, però incorporant la visió de rendiment turístic. El més probable és començar amb aquest segon enfocament per passar posteriorment al d’una orientació turística més òbvia.

Amb tot, hi ha un procés que encara té un llarg recorregut al nostre territori, i és la necessària creació de xarxes d’actius culturals amb una orientació turística compartida i que permetin generar un valor afegit que ultrapassi el valor individual de cada actiu. Aquesta orientació permetria consolidar actius territorials com en el seu moment va ser-ho la Ruta del Cister.

Amb aquesta mateixa orientació es va crear fa uns anys la Ruta del Paisatge dels Genis, aglutinant els espais físics i simbòlics de quatre personatges, artistes de fet, de projecció mundial. Picasso a Horta de Sant Joan, Miró a Mont-roig del Camp, Gaudí a Reus i Pau Casals al Vendrell. Amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació i la implicació dels quatre ens municipals es va crear i dinamitzar aquest projecte, combinant en els objectius els beneficis per a la població local, concretats en l’ordenació d’aquest patrimoni local, i els beneficis derivats de l’atractivitat turística.

El projecte del Paisatge dels Genis ha esdevingut un dels actius més singulars del territori, especialment en la gestió compartida i compta amb la dinamització d’una secretaria tècnica, en mans del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya. La voluntat compartida dels 4 municipis i de la Diputació ha creat aquesta xarxa que genera una certa atractivitat no tan sols entre el turisme de temporada de motivació principal sol i platja, sinó també en un públic que veu en aquest producte, juntament amb icones com Tarraco o el Cister un valor principal pel seu desplaçament turístic al territori.

Una de les premisses fonamentals del projecte és que la Ruta del Paisatge dels Genis es consolidi com a xarxa amb quatre nodes d’atracció i on s’incentiva als visitants a gaudir de la resta de nodes. Aquest flux entre els quatre centres és un dels elements d’identitat més característics i una bona mostra del potencial que aquesta mena de xarxes d’actius tenen per estructurar una mobilitat turística interna al territori de Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

La consolidació de la xarxa ha permès crear l’any 2012 la “Targeta Genial”, que dóna accés als cinc centres culturals de la Ruta, i que aquest 2015 s’hagi fet un pas endavant en l’estructuració del producte amb paquets combinats de serveis per fer-ne possible la comercialització conjunta. Els paquets, que estaran disponibles aquesta primavera, permeten anar més enllà d’una promoció conjunta i afavoreixen la compra d’estades culturals de dos o més dies al territori.

Els paquets combinats de serveis i actius turístics és un al·licient estratègic per aconseguir que la major part de nodes turístics de base cultural generin activitat turística i no tan sols excursionista, que romanen tan sols unes hores al territori. El model de la Ruta del Paisatge del Genis, i abans de la Ruta del Cister, és un exemple a replicar pel territori, doncs malgrat la dificultat de casar interessos locals, el resultat és un major rendiment turístic i una destinació més estructurada i accessible al visitant.

jordi_calabuig2Jordi Calabuig

Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LAB-IIT) del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya

 

Articles relacionats

Back to top button