superior

Fires i CongressosFormació

Peter Keller: “El turisme de muntanya és més qualitatiu que el sol i platja”

Peter Keller, professor suís i expert científic del 8è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya celebrat a Andorra la Vella, ha afirmat que “el turisme de muntanya és més qualitatiu que altres tipus de turisme com el de sol i platja”. El boom dels esports de muntanya; la cerca d’atractius turístics, autèntics i diferencials per part del destí que donen valor a la seva marca; el desenvolupament d’aplicacions tecnològiques i la promoció conjunta amb ciutats properes són els principals factors que ho fan possible, segons Keller.

“No és un turisme de masses, sinó més de nínxol que disposa d’atractius turístics que constitueixen la seva avantatja competitiva respecte al de sol i platja, però on l’ambient és més agradable, està menys massificat i fa menys calor”, explica Keller. “La tendència és que els destins de muntanya estan trobant aquells atractius turístics que els fans desitjables per al consumidor, s’identifiquen amb les característiques del territori, aporten valor a la marca del destí i pels quals el turista està disposat a pagar un preu més alt”, afegeix.

Keller ha fet referència al fet que, en aquest entorn, els turistes poden gaudir a l’estiu d’activitats esportives com el senderisme, el trail running, el senderisme, el caiac o el parapent, esports que s’identifiquen amb el seu estil de vida i en el que grans marques desenvolupen material d’alta qualitat i esdeveniments que són capaços d’atraure milers d’aficionats. I també ha destacat el “Wellness alpí” com una de les activitats destacades del turisme de muntanya a l’estiu i que poden orientar també al públic de la tercera edat.

L’expert suïs subratlla que “l’estiu s’està convertint en alguna cosa més interessant que abans” ja que els destins de muntanya es promocionen de manera conjunta amb les grans ciutats. “Per exemple, Barcelona és un destí de primer ordre també gràcies a la seva gran oferta de muntanya, i que permet fer activitats a Montserrat, al Pirineu o trobar tot un país de muntanya com Andorra. I tot això amb una gran accessibilitat que facilita l’arribada de turistes” conclou Keller.

En el congrés també s’ha fet evident la importància de les noves aplicacions per a mòbil. Els diferents experts demostren la necessitat d’utilitzar les aplicacions mòbils per a rellançar la freqüentació turística i aportar valor a l’experiència dels ‘mountainlikers’, nom acunyat per a definir el nou públic que visita la muntanya a l’estiu. En aquest sentit, han destacat tant les ponències d’aplicacions de realitat augmentada com les que permeten agilitzar els rescats.

En aquest sentit, Guillem Viladomat, CEO i fundador d’Alpify ha explicat l’aplicació “Outdoor Security Tracking System, mitjançant la qual converteix els itineraris en sons gràcies a la seva col•laboració amb “Acoustic Trail” i guia a l’usuari de manera segura i eficient. “Garantir que un corredor de trails rebi el suport de la tecnologia però mantingui els ulls posats al camí era, a dia d’avui, un repte sense resoldre”, explica el CEO de Genokavsat, Rafael Olmedo. La directora general de Grandvalira, Núria Tarré, ha confirmat que el 47% dels accessos al web de l’estació ja són mitjançant el mòbil.

En el congrés s’han mostrat casos d’èxit molt oposats entre ells. El resort d’Ischgl, a Àustria, és líder en oferir concerts multitudinaris en l’escenari més alt del món, amb estrelles com Bob Dylan o Tina Turner. El director de turisme de la zona, Andreas Steibl ha ironitzat sobre la seva aposta per a la vida nocturna de qualitat: “El nostre no és un destí ni familiar ni per a la recuperació física i mental. De fet, necessites una setmana per recuperar-te de la teva estada a Ischgl”. Una oferta totalment oposada a l’austríaca ha estat la de Allgäu, a Alemanya, que ha enfocat la seva oferta en el turisme de salut, de benestar i senderisme aconseguint una xifra major de pernoctacions a l’estiu (60%) respecte de l’hivern (40%).

El concepte de Smartcountry també ha estat explorat pel ministre de turisme d’Andorra, Francesc Camp, qui ha explicat els avantatges que suposa per a un país de mida reduïda adaptar-se a l’evolució tecnològica. L’estratègia d’Andorra en aquest sentit es basa en condicionar amb wifi les zones de més afluència, situar els 200 establiments del país al StreetView de google i seguir desenvolupant aplicacions mòbils, entre d’altres.

Un dels factors que afavoreix el flux de turisme a la muntanya és, segons els experts, la proximitat amb el destí urbà. Per aquest motiu, algunes de les conferències s’han centrat a mostrar casos d’èxit en crossmarketing. Un d’ells ha estat el de la ciutat canadenca de Vancouver, que treballa colze a colze amb Whistler. “Hem reduït les tres hores de distància a dues i treballem junts enlloc de competir, prioritzant la confiança i el respecte”, ha explicat el vicepresident de màrketing digital de Turisme de Vancouver, Stephen Pearce.

L’expert en màrketing ha mostrat també la singular estratègia de Vancouver per atraure el turista xinès sofisticat: “Vam contractar una cantant xinesa que havia estudiat a Vancouver i que es va fer molt famosa, i la vam convertir en la nostra ambaixadora turística. El concurs que vam promocionar amb ella va tenir 20 milions de clics i es va convertir en el vídeo de viatges més vist al Youtube xinès”. Els responsables de turisme de la ciutat d’Ulsan, a Corea del Sud, també han mostrat la seva estratègia, basada en canviar la imatge de ciutat industrial a ciutat turística, gràcies a la seva proximitat amb els Alps Yeongnam./ Notícia emesa pel 8è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya

Articles relacionats

Back to top button