superior

Destacat

Francesc López, comissari del Centenari de la Costa Brava

“Gràcies al desenvolupament turístic, la Costa Brava gaudeix d’un nivell i d’una qualitat de vida gairebé impensables fa cent anys”

“Aquells que parlen d’una Costa Brava massificada la coneixen ben poc”

El 12 de setembre, als Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell, es va donar el tret de sortida a la celebració del centenari de la denominació Costa Brava. Va ser justament aquell dia de l’any 1908 quan, en un article, Ferran Agulló va utilitzar el terme Costa Brava per referir-se al litoral de Girona (entre Portbou i el riu Tordera, a Blanes). Cent anys després, el Patronat de Turisme vol aprofitar aquesta celebració per impulsar la marca en els mercats emissors i ha dissenyat un pla d’activitats pressupostat amb 4,8 milions d’euros.

• Que representa per a la Costa Brava celebrar el seu primer centenari?

Representa un repte i una oportunitat. Un repte perquè volem posar en valor tots els actius de la Costa Brava amb la idea de continuar sent durant molts anys una de les destinacions turístiques més apreciades a nivell internacional. Però el Centenari és també una oportunitat magnífica per retre homenatge a tota la gent que ens ha precedit i que han fet que la Costa Brava hagi arribat on és avui.

• Si el senyor Agulló veiés la costa Brava avui, tindria coses a dir?

Segur, però probablement una de les coses seria que gràcies al desenvolupament turístic, la Costa Brava gaudeix d’un nivell i d’una qualitat de vida gairebé impensables quan en aquells moments la Costa Brava era habitada per uns pocs pescadors.

És evident que això ha comportat els seus riscos però estem satisfets dels espais reservats de la costa i el desenvolupament urbanístic s’ha concentrat en uns pocs punts. Aquells que parlen d’una Costa Brava massificada em sembla que la coneixen ben poc. Només cal recórrer-la en vaixell per visualitzar el paisatge, només hi ha un 30% urbanitzat i l’espai conserva les característiques bàsiques del segle passat.

• Si hagués de definir la Costa Brava tal com ho van fer fa cent anys, creu que manté les mateixes característiques?

En un alt percentatge sí, i això ho diuen els turistes que han visitat altres destinacions i que quan descobreixen la Costa Brava queden meravellats. Evidentment altres destinacions de costa tenen característiques paradisíaques però aquí gaudim d’una especial combinació de verd fins al mar, penya-segats i petites cales arrecerades.

Però la Costa Brava va més enllà del clàssic sol i platja. En els seus inicis, el turisme no era de sol i platja, els turistes venien perquè els agradava el paisatge, la qualitat de vida i el clima benigne i això ho volem conservar, que la Costa Brava estigui freqüentada durant tot l’any perquè tenim activitat els dotze mesos. Volem oferir una país més enllà de la platja.

• L’objectiu del Centenari és de promoció de la Costa Brava o de debat i planificació sobre el seu futur?

El Centenari ha de servir per a les dues coses, per ser un punt de reflexió -i en aquest sentit ja s’han iniciat les activitats-, però també ha de servir per projectar-la en els mercats emissors.

• L’acte inaugural va ser el passat 12 de setembre…

Sí, als Jardins de Cap Roig, coincidint amb la data de publicació de l’article de Ferran Agulló a “La veu de Catalunya”, on definia per primera vegada la Costa Brava. Aquest primer acte ha servit per retre homenatge a les persones que ens han precedit.

• Quin és el calendari d’activitats d’aquest Centenari 2008/2009?

Hem dividit les accions en diferents àmbits. Pel que fa als actes lúdics i festius, el 23 de juny de 2009 tindrà lloc una “macrorevetlla” on esperem aplegar entre 15.000 i 20.000 persones a la Ciutadella de Roses. Serà un acte amb llum, focs d’artifici, música… en definitiva, un gran espectacle.

A continuació, els quatre festivals principals de la Costa Brava – la Porta Ferrada, Cap Roig, Perelada i Torroella de Montgrí- programaran una actuació especial amb motiu del Centenari. Per últim, està previst un acte de cloenda, el 12 de setembre de 2009, al futur auditori del nou Casino de Lloret de Mar. Altres accions del Centenari seran les exposicions i la publicació i reedició de diferents llibres i guies dedicats a la Costa Brava.

Pel que fa a producte turístic, crearem la Ruta del Centenari de la Costa Brava que passarà per aquells indrets on han succeït fets singulars i emblemàtics durant aquests cent anys. Un altre producte serà la creació del Menú del Centenari, perquè al llarg d’aquest any els restaurants que ho desitgin puguin oferir els plats més característics de la Costa Brava.

A banda, hem previst la creació d’audiovisuals, campanyes de publicitat, etc.

• La intenció és comunicar aquestes accions a la resta d’Espanya i Europa?

El que pretenem és que les activitats ens permetin portar a la Costa Brava representants dels sector turístic i dels mitjans de comunicació d’arreu perquè participin i, durant la seva estada de dos o tres dies, puguin conèixer més a fons el que pot oferir la Costa Brava i ho difonguin. Hem contractat una empresa de comunicació internacional justament per projectar-ho.

• Quin missatge voldria donar al sector turístic de la Costa Brava i a les persones que hi viuen?

Als professionals relacionats directament amb el sector turístic els demanaria que coneguin a fons la Costa Brava, l’estimin i se sentin cofois perquè tenim uns espais fantàstics. Que facin un esforç per oferir un producte d’acord a la qualitat de l’entorn i això vol dir uns serveis de qualitat a uns preus competitius.

Als residents els diria que, com a destinació d’acollida, cal oferir un tracte afable, no servil, simplement cal ser amables amb els turistes com quan rebem algú que ens vista a casa nostra.

Back to top button