superior

DestinacionsFormació

El PECT TurisTIC en família de la Diputació de Tarragona ha celebrat diverses accions formatives amb gran èxit

El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família que lidera la Diputació de Tarragona i que en tres de les seves 11 operacions implica fortament al Patronat de Turisme de la Diputació, avança a bon ritme.

Foto Tjerk van der Meulen. Dipta

En els darrers mesos s’han celebrat jornades i tallers de caire formatiu de les tres operacions que lidera el Patronat: Patrimoni cultural, Platja innovadora i Vinya en família.

L’operació Patrimoni cultural valoritza la recreació històrica per a famílies

La idea del Patronat és impulsar un projecte de vertebració i valorització de l’oferta cultural de les Festes i activitats de recreació històrica orientada a les famílies amb l’objectiu principal d’aconseguir la presència contínua d’aquest segment tan important a les destinacions Costa Daura i Terres de l’Ebre.

Per fer-ho realitat i després d’haver analitzat l’oferta existent, es treballa amb la vista posada a esdeveniments coneguts, com ara la Setmana Medieval de Montblanc, el Festival Tarraco Viva o les Festes del Renaixement.

Així, durant el mes de novembre s’han realitzat diferents sessions de treball amb els agents culturals de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre per a la conceptualització, estructuració de l’oferta  i disseny de nous productes de recreació històrica adreçats a les famílies, sense oblidar la millora dels que ja existeixen.

Operació Platja innovadora: amb la mirada posada en el canvi climàtic

La importància del litoral és evident a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Per això s’ha treballat intensament aquest fil del PECT TurisTIC en família.
Al juliol va tenir lloc la Taula Tècnica sobre “Comunicació Turística i Canvi Climàtic per a destinacions de sol i platja en el nou escenari” corganitzada pel centre Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i conduïda pel físic i periodista Tomàs Molina.
Les destinacions litorals es mostren més vulnerables als efectes del canvi climàtic. L’increment de la temperatura i del nivell del mar, així com la proliferació de fenòmens climàtics extrems com les inundacions o sequeres, són les principals conseqüències del canvi climàtic. Però tot i així, cal mostrar-se optimista. Per Tomàs Molina aquests aspectes poden esdevenir oportunitats per mantenir la competitivitat de les destinacions com la desestacionalització, la diversificació amb la creació de nous productes o l’adaptació del calendari d’usos i activitats de les platges segons les característiques atmosfèriques.

Podeu veure l’informe de la taula tècnica, el programa i els eixos de reflexió AQUÍ.

Seguint amb aquesta operació, al novembre, el Patronat va organitzar un taller de formació virtual sobre “Creació d’indicadors per a la gestió de platges innovadores”. Hi van participar tècnics de turisme i de medi ambient dels 21 municipis que conformen el litoral de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Es van constituir quatre grups de treball i els objectius van ser:

  • Ampliar capacitats per la formulació de sistemes d’indicadors per a la gestió municipal.
  • Conèixer el marc dels sistemes d’indicadors existents per afrontar el repte de la gestió turística integral.
  • Co-crear un conjunt d’indicadors alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.
  • Compartir bones pràctiques a nivell provincial de gestió sostenible de les platges.

L’èxit va ser total, ja que es van recollir una setantena d’indicadors entre totes les propostes dels assistents. Això servirà per elaborar un sistema d’indicadors de Platja Innovadora que serveixi de referència.

Podeu veure la presentació del taller i els seus resultats AQUÍ.

I el vídeo al canal de YouTube AQUÍ.

Per últim, a finals de novembre es va organitzar un webinar sobre “Reptes tecnològics per una platja innovadora”, cercant que es pugui crear una xarxa de platges intel·ligents interconnectades entre si que nodreixin d’informació útil a la plataforma de dades TDS 2.0, que ha de millorar la informació del Tourism Data System en el sentit que les dades siguin molt més adequades a la realitat del litoral de Tarragona.
L’objectiu final és oferir als turistes, visitants i residents millors serveis i activitats a les platges tot l’any i incrementar la competitivitat de les destinacions turístiques atenent l’ús sostenible de les platges com a recurs natural a preservar, i aconseguir articular, a través de la innovació en la seva gestió, una gran diversitat de propostes durant tot l’any.

Podeu veure la presentació i resultats de la sessió AQUÍ.

Operació Vinya en família: experiències enoturístiques per un públic familiar

Sota la idea de crear noves experiències enoturístiques per un públic familiar es van fer quatre webinars formatius impartits per la Wine Tourism School. Van anar seguits de sessions de treball en forma de tallers basats en l’ús de l’eina Moodboard que permet generar noves idees i productes que diversifiquin l’oferta turística de les zones vitivinícoles de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.
Estan pensat per cellers, allotjaments i restaurants de la Xarxa d’agents de l’operació Vinya en família. Després de la fase creativa d’idees, diversos consultors faran visites i assessorament individual per portar a bon port la creació de noves activitats. El document final que ha de recollir totes les noves experiències es preveu que estarà llest al primer trimestre del 2021.

Podeu veure els 4 webinars AQUÍ.

TurisTIC en família, el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial

El PECT TurisTIC en Família està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Es tracta d’un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars innovadores. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar.

Articles relacionats

Back to top button