superior

Transport

Creuers sostenibles i crítiques per contaminants

El sector creuerista està entossudit a demostrar el seu compromís amb la sostenibilitat aplicant sistemes que redueixen les emissions i optimitzen el consum energètic i d’aigua. En molts casos són exemples de bones pràctiques, d’aplicació de noves tecnologies mediambientals, encara que a nivell social són acusats de generar molta contaminació.

L’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) s’afanya a explicar que centenars de vaixells estan preparats per connectar-se amb la xarxa elèctrica quan arriben a port per tallar la combustió i que tenen algunes desenes d’embarcacions fent proves amb biocombustibles. A més, superen els dos centenars de creuers els que apliquen un tractament capdavanter d’aigües residuals.

La indústria dels creuers es vol aproximar el 2050 a l’objectiu d’emissions netes zero. Per als propers anys està construint mig centenar de vaixells, amb una inversió propera als 60.000 milions d’euros. Aquests futurs creuers ja inclouen les novetats tecnològiques en matèria ambiental.

Els ports no es posen les piles amb l’electrificació

Un dels reptes de la indústria és que els ports estiguin electrificats. De ben poc serveix adaptar les embarcacions perquè tallin les emissions quan estan amarrats si només un 2% de les infraestructures a nivell mundial permeten la connexió amb la xarxa elèctrica. Actualment, CLIA quantifica en només 32 els ports preparats. A Espanya, Barcelona, València, Cadis i Bilbao estan preparant la seva electrificació.

La patronal CLIA no para d’explicar el seu compromís amb la sostenibilitat. Els seus representants aprofiten qualsevol oportunitat pública per oferir dades concretes de la realitat del sector per eliminar l’estigma d’indústria contaminant.

Articles relacionats

Back to top button