superior

Estudis

Repercussió dels atemptats d’agost i l’1-O sobre el turisme

L’Observatori CETT ha presentat un estudi sobre els possibles efectes turístics dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils i els esdeveniments de l’1 d’octubre que conclou que la seva repercussió sobre el turisme de Catalunya s’ha limitat a un període breu de temps.

El CETT explica que el comportament del negoci hoteler de Catalunya era similar al de la resta de l’Estat, però a partir de l’octubre cau uns 10 punts. Concretament l’estudi detecta que les taxes de variació interanual dels turistes en establiments hotelers anaven situades, mes a mes, per sobre de la mitjana d’un any abans, fins que a partir de l’octubre s’inicia un decreixement. Aquesta tendència negativa es trenca al gener d’aquest any suggerint que la demanada s’estaria recuperant molt ràpidament. El primer mes del 2018 l’afluència de clients ja és positiva.

Aquesta caiguda es concentra de forma més intensa en els turistes estrangers i paradoxalment van ser els turistes espanyols i catalans els que van salvar la temporada l’últim trimestre.  Però la distribució de l’ocupació hotelera no ha estat regular. Barcelona i la Costa Brava han patit molt més que la resta de marques turístiques. De fet, la Costa Daurada no va notar res, al contrari, va tenir el millor any i un millor final de trimestres que l’any anterior.

L’Observatori també s’ha fixat en els establiments extra hotelers on no ha detectat cap efecte negatiu. Així com en els aeroports de Catalunya, que han crescut, tot i que segons els analistes que han realitzat l’estudi el creixement ha estat més feble a partir de l’octubre.

Durant la presentació d’aquestes dades s’ha  afirmat que les destinacions són sensibles a qualsevol percepció d’anormalitat, ja sigui real o no. En el cas de Barcelona, les conclusions de l’Observatori puntualitzen que altres fets, com el debat sobre el model turístic podrien haver contribuït també a la desacceleració del sector.

Des de l’ajuntament de Barcelona han comentat que l’estratègia de fons de la ciutat no es pot canviar per uns elements exògens com els que s’han analitzat i més ara que els resultats sembla que indiquen que es torna a la normalitat. Per la seva banda, els representants del sector privat han advertit que la ciutat de Barcelona i la seva imatge no ho aguanta tot.

Articles relacionats

Back to top button