superior

DestinacionsEntrevistes

Entrevista a Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

RAMON RAMOSL’any de l’enogastronomia a Catalunya és a punt d’acabar i per tant, és el moment de fer valoracions. La primera podria ser que la demarcació de Girona s’ha destacat com una de les zones més actives. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha encapçalat la promoció del seu territori a través del vi i altres productes agroalimentaris.

– L’enoturisme és un bon exemple de treball conjunt entre l’Administració i el sector privat?

Sí, i n’estem ben orgullosos. La implementació amb èxit d’aquest model ha generat que diverses destinacions hagin manifestat que volen conèixer el nostre cas i el nostre sistema intern d’organització, així com també la nostra estratègia de màrqueting , promoció i comunicació.

– Un dels millors exemples d’èxit és la Ruta del Vi DO Empordà, un club endegat precisament pel Patronat, però on hi ha una extensa oferta que va més enllà del que seria una simple ruta. Ens podria explicar quina oferta real hi ha darrera la ruta?

La Ruta del Vi DO Empordà és una amalgama d’empreses i administracions públiques que comparteix un objectiu comú: promoure l’enoturisme. D’entre les empreses, les més nombroses són els cellers, però l’enoturisme va molt més enllà: comptem amb allotjaments, restaurants, empreses d’oci, enoteques, botigues especialitzades, sommeliers personalitzats, museus, agències receptives i, fins i tot, espais de vinoterapia.

– Com l’ha rebut el sector vitivinícola, el turístic, la societat empordanesa en general?

El projecte ha tingut una acollida magnífica des del primer instant. Existia una inquietud en els empresaris per introduir-se en el sector, veien com s’obria una porta a la diversificació del seu negoci i l’adaptació

-S’ampliarà de cara a l’any que ve?

Sempre estem oberts a acollir més cellers empordanesos al Club sempre i quan siguin cellers visitables. És condició sine qua non que els cellers obrin les portes al públic de manera regular i professionalitzada. També son benvingudes altres empreses que aportin valor afegit a l’oferta enoturística de la Costa Brava.

– Un altre acció molt innovadora de promomió ha estat el Vívid, el festival del vi. L’Agència Catalana de Turisme va atorgar el Premi d’Enoturisme de Catalunya 2016 en la categoria d’entitats públiques al Patronat per aquest festival. Però quina resposta ha tingut per part del públic?

Enguany hem impulsat la 3a edició del festival Vívid i hem constatat com any rere any es va consolidant. Aquest any, des del Patronat hem endegat un estudi per valorar el seu impacte en la destinació, i els resultats ens han complagut. Les més de 75 activitats que han composat aquest darrer Vívid han generat un impacte econòmic de prop de mig milió d’euros (481.089€). S’han comptabilitzat 7.305 assistents, que han realitzat una despesa mitja de 24.69 euros cadascun. 

– Tot això reflecteix que l’enoturisme també és pot treballar com un producte força interessant pel turisme, però potser requereix d’estratègies de promoció diferents a la d’altres subsectors turístics?

Evidentment, la segmentació de productes és clau en la nostra feina. Desenvolupem accions promocionals adreçades al client al final així com també actuacions dirigides a prescriptors i canals d’intermediació, i campanyes de comunicació específiques.

– L’enoturisme té prou força per si mateix o hem de contemplar-lo com una part del turisme gastronòmic i parlar d’enogastronomia?

En moltes destinacions té prou pes per ser el motiu principal pel desplaçament. A la Costa Brava, però, amb la riquesa gastronòmica de la que gaudim, ens costaria molt concebre una promoció de l’enoturisme per separat, ja que entenem que són dos mons que van totalment lligats. Són part dels nostres valors turístics fonamentals.

-Primer va ser el Bulli, després el Celler de Can Roca… hi han 17 estrelles Michelin a les comarques de Girona. Això pot fer pensar que tenim la millor gastronomia del món. Des del Patronat ho veuen així?

A nivell estatal, Girona destaca per ser la província amb el nombre més alt d’estrelles Michelin per habitant per sobre de Guipúscoa. Si la mateixa comparativa la fem a nivell europeu, Girona també se situa en primer lloc per davant de ciutats com París, Roma, Londres i Berlín. Tot i això no considerem que siguem els millors del món. Diàriament treballem per assolir l’excel·lència i esdevenir una destinació enogastronòmica capdavantera.

-Els cuiners són els veritables protagonistes i hem vist molt implicats als germans Roca en accions de promoció turística…

Els germans Roca, així com altres cuiners gironins, són ambaixadors de la gastronomia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona a l’exterior; sempre estan disposats a projectar el territori i els productes locals. Creuen en el binomi gastronomia i turisme.

– La cirereta d’aquest any tan increïble per l’enogastronomia gironina ha estat la gala gastronòmica on s’ha presentat la prestigiosa Guia Michelin España & Portugal. Quin impacte té aquesta gala?

Els beneficis que el territori percebrà en acollir la gala de la Guia Michelin són una obvietat. En termes econòmics, s’accion el sector dels serveis i es reactivarà turísticament la destinació; en termes d’identitat, creix el sentiment d’orgull i d’autoestima dels gironins i del sector de l’hostaleria, i en termes de projecció i notorietat, millora la imatge i el posicionament de la marca Costa Brava com a destinació gastronòmica.

– Per què creu que els responsables de la Guia Michelin van triar Girona per fer-la?

Bàsicament per la representativitat que tenen els restaurants gironins en la guia i per comptar amb la figura i suport de Joan Roca al territori. Com hem dit, fins a data d’avui comptem amb disset estrelles Michelin repartides entre tretze establiments, i som la província espanyola amb més representació a la Guia.

– Al parlar d’estrelles un pot pensar que l’aposta és per un turisme de luxe.  O el turista gastronòmic no s’emmarca en aquest segment?

Crec que el turisme gastronòmic és molt transversal, hi ha propostes per a totes les butxaques en funció de la cuina i els productes que es vulgui conèixer. També és cert, que comptar amb establiments amb estrella ens posiciona en un segment de més alt poder adquisitiu.

– No li sembla una mica paradoxal que davant de tot aquest panorama encara trobem a les destinacions de sol i platja el tòpic de Sangria & Paella?

Amb una bona formació professional, sensibilització del sector i una comunicació adient, es vol revertir aquesta oferta i imatge.

Articles relacionats

Back to top button