superior

Ara Lleida

Ruta de senderisme conjunta a l’Alt Pirineu i Aran

Enguany, les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran -l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Cerdanya i la Val d’Aran- duran a terme un projecte conjunt de senderisme turístic que, amb el nom de “Nous senders: un camí conjunt cap a l’ocupació de l’Alt Pirineu i Aran”, tindrà com a producte estrella el formatge. Amb aquesta ruta es pretén impulsar la desestacionalització turística i dinamitzar l’economia del Pirineu.

El projecte turístic, el primer que comparteixen les sis comarques pirinenques, tindrà en el senderisme i el formatge (producte que tenen en comú els 6 territoris) els principals nexes d’unió i hi participaran els agents econòmics de cada zona com ara restaurants, botigues, comerços, hotels, etc.

L’objectiu principal és que, per mitjà del senderisme, es promocioni el territori i els seus productes agroalimentaris. Amb aquesta iniciativa també es pretén crear dotze llocs de treball, desestacionalitzar el mercat laboral i l’oferta turística, augmentar el nombre de visitants a les comarques que formen part del projecte, estructurar una nova oferta turística conjunta, millorar la formació del personal implicat i sensibilitzar la població sobre el patrimoni de cada zona.

Els turistes tindran ocasió de recórrer el Pirineu en diferents rutes que es podran fer a peu, amb vehicle o a cavall. A finals d’agost es posaran a la venda diversos forfets turístics, que inclouran visites a alguns dels 24 obradors dels productors de formatge, descomptes a comerços, restaurants i hotels –que hauran de complir una sèrie de requisits, com per exemple servir un mínim de cinc classes de formatges elaborats al Pirineu–, entrades gratuïtes a museus de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran i visites guiades a diferents monuments. Els usuaris de la ruta obtindran informació dels productes de cada comarca i dels establiments on poden comprar o menjar.

Per tal de comercialitzar el producte s’ha creat una marca específica que permetrà la diferenciació tant de la ruta com d’aquells establiments que en formin part. Encara que el projecte es basa en el formatge, no es tanca a altres recursos importants delterritori com ara la natura, el patrimoni i altres productes agroalimentaris.

El projecte s’impulsa amb el Conselh Generau d’Aran i els consells comarcals de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. A més, tindrà la participació activa dels diferents agents socioeconòmics del territori, tant públics com privats.

D’altra banda, el Consell Comarcal del Solsonès ha documentat i informatitzat 42 rutes per fer senderisme o BTT a la comarca. Entre aquestes rutes destaquen la dels 3.000 anys d’història al voltant de la Ribera Salada, a Castellar de la Ribera; les de les ermites o de la Serra de Port del Comte a la Coma i la Pedra; la del santuari de Lord, a Guixers; la de les fonts de Lladurs; la de la vall d’Ora, a Navès; la de les salines de Cambrils, a Odèn, o la de les mentides, a Pinell. L’organisme ha elaborat fitxes que es poden descarregar per mitjà del portal web del Patronat de Turisme del Solsonès, i també ha editat tríptics en color amb mapes de la seva ubicació i la seva història./ Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button