La connexió ferroviària amb la T1 del Prat avança: el tren llançadora, en proves a finals d’any
El Ministeri de Transports preveu enllestir les obres abans del 2026 i connectar la terminal principal amb el centre de Barcelona en només 19 minuts

Les obres de la segona fase del nou accés ferroviari a la Terminal 1 de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ja estan executades en un 80%, i el Ministeri de Transports manté la previsió de finalitzar els treballs abans d’acabar aquest any. Això permetrà posar en marxa el tren llançadora que connectarà directament la T1 amb el centre de Barcelona i la resta de la xarxa de Rodalies en només 19 minuts.
Aquest projecte, considerat estratègic per millorar la mobilitat metropolitana i fomentar la intermodalitat ferro-aeroportuària, representa una inversió global de més de 400 milions d’euros, finançats en part pels fons europeus NextGenerationEU. La infraestructura la gestionarà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i es preveu que pugui transportar entre 7 i 9 milions de viatgers anuals.
El nou traçat ferroviari té una longitud de 5,2 quilòmetres, dels quals 4,3 són soterrats. Dins d’aquest tram subterrani, 3,1 quilòmetres es van excavar mitjançant tuneladora durant la primera fase de les obres. El trajecte comença a la línia convencional entre Barcelona i Vilanova i arriba fins a la futura estació de la T1, amb parada a la T2, on es connectarà amb la línia 9 de metro.
Les obres, llargament esperades pel sector i la ciutadania, acumulen una dècada de retards. Malgrat que es van adjudicar el 2010 i es va col·locar la primera pedra el 2015, la manca d’inversió i els efectes de la pandèmia van paralitzar els treballs durant més de dos anys. Ara, però, el projecte avança amb intensitat.
La connexió directa en tren amb la T1 reduirà dràsticament els temps de desplaçament entre l’aeroport i la ciutat i reforçarà Barcelona com a gran porta d’entrada internacional
Entre les actuacions recents destaquen les obres a la zona exterior, amb la instal·lació de pantalles acústiques i drenatges, així com la connexió amb la infraestructura ja executada. Al túnel, s’estan completant les instal·lacions elèctriques, de senyalització i d’emergència, mentre que a les estacions subterrànies de la T1 i T2 ja s’han instal·lat andanes, escales mecàniques, ascensors, climatització i altres serveis.
El primer dels deu trens fabricats per Alstom a la planta de Santa Perpètua es posarà a prova aquest estiu, i es preveu que el servei pugui començar a operar a principis del 2026, un cop finalitzades totes les obres i comprovacions tècniques.
Aquest nou accés ferroviari forma part de l’estratègia Transformem Rodalies i suposarà, segons el Ministeri, un impuls clau per a la competitivitat de Barcelona com a hub internacional i per a l’accessibilitat de l’aeroport, especialment rellevant en un context d’ampliació prevista del Prat i de creixement del trànsit de passatgers.