superior

DestinacionsReportatges

La Generalitat preveu recaptar uns 70 milions per l’impost turístic el 2015

Administracions i empresaris es van aplegar fa uns dies a Barcelona per fer balanç de l’aplicació de l’impost sobre les estades als establiments turístics a Catalunya ara que fa un any i mig de la seva aplicació.

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, va presentar les xifres: 41 milions d’euros recaptats, el 50% dels quals a la ciutat de Barcelona; el 46% de la recaptació procedeix del tram més baix de la quota —més del 90% dels turistes paga menys d’1 euro al dia—, dels 731 municipis que han participat del Fons de Foment del Turisme (format per administracions i empresaris), només 233 han presentat justificació d’on aniran els diners recaptats (els Consells Comarcals seran els qui gestionin els diners dels municipis de la seva comarca que recaptin menys de 6.000 euros amb l’objectiu de mancomunar projectes i potenciar el territori). Muro preveu que la recaptació pel proper any serà d’entre 60 i 70 milions d’euros.

“L’Agència Tributària comença ara un Pla d’inspeccions per veure què ha passat amb municipis que malgrat tenir allotjaments no han recaptat res”, va explicar la directora general, a l’acte organitzat per la Diputació de Barcelona i el CETT.

Marian Muro va afegir que “s’ha anat pagant als municipis com estava previst i s’ha complert amb la finalitat de l’impost ja que s’ha destinat el 100% a projectes turístics”. El 30% de la recaptació total de l’impost retorna als municipis que han ingressat més de 6.000 euros i als consells comarcals, mentre que el 70% restant el gestiona directament la Generalitat. Tots els ajuntaments i ens turístics han de coordinar amb la Generalitat les accions i projectes a on destinaran els diners recaptats.

Empresaris a favor i en contra

“La taxa ha tingut molt bona acollida a Sitges, malgrat que els impostos no agraden a ningú. Estic en contra, però, que hi hagi tanta fiscalització per part de l’administració pel que fa a on destinarem els diners sobretot en destinacions madures com la nostra”, va afirmar Josep Anton Matas, president del Gremi d’Hostaleria de Sitges. El president del Gremi d’Hotelers del Maresme, Santiago Garcia-Nieto, va destacar però que “no tots els empresaris estem d’acord amb l’impost i no tot ha estat tan fàcil”. Garcia-Nieto va assenyalar que a destinacions com el Maresme amb un 90% de touroperació “cobrar l’impost quan han de marxar 1.000 persones en un sol dia, a hotels amb 500 habitacions, genera problemes de logística i de personal”. Va assegurar que “en molts casos és l’empresari qui ha assumit el cost de la taxa perquè els TTOO sobretot els alemanys no volen cobrar la taxa fora del preu final”.

El director de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Torrella, va sentenciar que “ningú deixarà de venir a Barcelona per la taxa, que ha vingut per quedar-se, i el balanç és positiu. Ha d’haver-hi però una perspectiva dinàmica i ha d’anar canviant”. En aquest sentit, el professor de la Universitat Rovira i Virgili, Juan Antonio Duro, va plantejar un seguit de preguntes en el decurs de la jornada: “si l’impost és autonòmic els projectes han de ser regionals o locals? Es podrien plantejar diferents tipus impositius tenint en compte si la temporada és alta o baixa? Què passa amb els municipis que tenen allotjaments però no vocació turística, com afrontaran aquest futur?”

El director general de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, va recordar que entre els anys 2011 i 2013 —període que inclou el de l’aplicació de l’impost— Catalunya ha augmentat el nombre de turistes en 3 milions. “No hem perdut competitivitat i sense l’aplicació de l’impost l’any 2013 no haguéssim pogut fer promoció turística”, va sentenciar.

Articles relacionats

Back to top button