superior

DestinacionsReportatges

El sector ja es pot preparar per pagar més taxa turística

Els pressupostos de la Generalitat ja contemplen una pujada de l’import de la taxa turística en el 2017. La proposta suposa incrementar les quanties en les diferents categories i en tot el territori.

Barcelona seria qui concentraria una major pujada fruit de la pressió realitzada per l’ajuntament que reclama més recursos per pal·liar els efectes negatius que l’activitat turística ocasiona a la ciutat. Els apartaments i els creuers seran els més afectats en aquesta modificació de la taxa turística catalana. S’amplia el nombre de creuers que l’hauran de pagar. Es grava amb 0,65 euros per creurista les estades de menys de 12 hores, que fins ara, estaven excloses, i 2,25 euros per més de 12 hores.

Com ja havia anunciat Comunicatur en el mes d’abril la intenció del govern era Modificar la taxa turística catalana per a recaptar més. Amb la suspensió de l’aprovació general dels pressupostos la mesura no es va arribar a aprovar però ja en el mes de setembre tots els indicis apuntaven a aquesta pujada. Preparats per incrementar la taxa turística catalana era el titular de la informació que el nostre portal publicava per alertar de la situació. La disputa de les administracions per fer-se amb més ingressos de la recaptació de l’impost turístic podien forçar-ho. Des de l’administració, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, responsable de turisme, ha manifestat que qualsevol canvi seria “de forma consensuada entre el sector i les administracions”.

Ara la llei de pressupostos incorpora un augment que el sector no veu amb bons ulls. Les associacions d’apartaments turístics Apartur i Federatur han anunciat que denunciaran la Generalitat si tira endavant l’augment de la taxa turística. Podria afectar només als apartaments turístics i el sector ho considera una discriminació perquè equipararia els apartaments als hotels de luxe a la ciutat de Barcelona. L’augment proposat a la capital catalana, segons Apartur, passa de 0,65 euros a 2,25 euros per persona i nit, i a la resta  de Catalunya de 0,45 a 0,90 euros.

Per la seva banda, Airbnb veu positives les novetats introduïdes en l’impost perquè introdueix una figura d’assistent a la recaptació, que permet els intermediaris com ells cobrar i liquidar la taxa. Aquesta fórmula ja existeix en altres ciutats del món i Airbnb volia portar-la també a Catalunya. La plataforma Airbnb va informar que havia abonat a l’Ajuntament de París fins a 5,5 milions d’euros per l’impost turístic en un any.

Articles relacionats

Back to top button