Més turistes, estades més curtes i preus hotelers moderats a Catalunya

L’activitat hotelera a Catalunya continua mostrant una bona afluència de viatgers, però amb indicadors que apunten a una desacceleració del creixement. Segons dades provisionals publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents al mes de juny de 2025, el nombre de pernoctacions als establiments hotelers catalans ha crescut, però de forma menys intensa que en exercicis anteriors.
A Catalunya, el nombre de viatgers allotjats en hotels s’ha incrementat un 6% respecte del juny del 2024. Tot i això, les dades estatals mostren que les pernoctacions només han augmentat un 2,1%, cosa que suggereix una reducció en la durada mitjana de les estades, especialment en comunitats amb una alta concentració turística com Catalunya.
Catalunya es manté com una de les destinacions principals per als turistes residents a l’Estat —amb el 15,3% de les pernoctacions domèstiques— i també per als visitants internacionals, que hi concentren el 18,7% de les pernoctacions totals de viatgers de fora d’Espanya, només per darrere de les Illes Balears.
Es frena la pujada de preus dels hotels
Un altre indicador destacat és l’evolució dels preus hotelers. Catalunya ha registrat el menor increment de l’Índex de Preus Hoteler (IPH) entre totes les comunitats autònomes, amb una pujada interanual de només l’1,6% al juny. Es tracta d’un augment moderat, especialment si es compara amb la mitjana estatal (+5,2%) o amb comunitats com les Balears o Astúries, on els preus han experimentat pujades significatives.
Aquest comportament es produeix en un context on els hotels a l’Estat espanyol han assolit un grau d’ocupació del 66,1% al juny, amb una ocupació del 72,8% en caps de setmana. Catalunya manté bons nivells d’ocupació, però la pressió de la demanda sembla estabilitzar-se, amb una resposta moderada pel que fa als preus.
Tot plegat apunta a una normalització del mercat hoteler després dels anys d’expansió postpandèmica. El creixement es manté, però amb signes de maduresa i ajustos en la despesa, la durada de les estades i l’elasticitat dels preus. Una realitat que el sector hoteler haurà de gestionar amb estratègies adaptades a una demanda cada cop més selectiva i sensible al context econòmic.