El Suprem fixa com calcular la indemnització dels fixos discontinus
Nova sentència que impacta directament les empreses turístiques que operen amb plantilles estacionalitzades

El Tribunal Suprem ha resolt un dels dubtes més rellevants per a les empreses del sector turístic que contracten personal amb la modalitat de fix discontinu, habitual en activitats amb forta estacionalitat com l’hostaleria, allotjaments, càmpings o agències de viatges.
Amb la sentència dictada el passat 20 de maig de 2025 (núm. 442/2025), l’alt tribunal confirma que, en cas d’acomiadament improcedent, només s’han de tenir en compte els períodes efectivament treballats a l’hora de calcular la indemnització, i no el temps d’inactivitat entre campanyes.
Aquesta interpretació segueix la línia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i pretén evitar situacions que el Suprem considera poc equitatives, com que un treballador amb molt poques jornades anuals pugui percebre la mateixa compensació que un altre amb dedicació continuada.
La sentència aporta seguretat jurídica a les empreses turístiques que operen amb aquest tipus de plantilles, en un context on la figura del fix discontinu s’ha consolidat com a eina essencial per gestionar la temporalitat i l’estacionalitat pròpies del sector.
Catalunya, Balears i Andalusia concentren més del 50% dels fixos discontinus, una figura clau per al turisme en zones d’estacionalitat elevada
Les últimes dades confirmen l’expansió d’aquesta modalitat al sector. Les Illes Balears (21,1%), Andalusia (17,3%) i Catalunya (15,5%) concentren més de la meitat de tots els contractes fixos discontinus formalitzats, especialment en turisme i hostaleria.
A més, gairebé la meitat d’aquests contractes els ocupen menors de 30 anys, evidenciant que aquesta fórmula s’ha convertit en la porta d’entrada per a molts joves al mercat laboral turístic, tot i la incertesa que pot generar l’estacionalitat.
Per a les empreses turístiques, el contracte fix discontinu s’ha consolidat com una eina per fidelitzar personal qualificat, reduir la rotació i els costos associats a la formació i, alhora, adaptar les plantilles amb agilitat a les necessitats que marca cada temporada.