superior

Estudis

El sector turístic suma 2,7 milions de persones treballant-hi, un 1,2% més que fa un any

En canvi l’ocupació a Catalunya ha disminuït un 5,8% en el primer trimestre de 2025 respecte al mateix període de 2024

El sector turístic espanyol ha arrencat el 2025 amb 2.787.704 persones ocupades, fet que representa un augment interanual de l’1,2%, malgrat que enguany la Setmana Santa s’ha celebrat fora del primer trimestre. Això suposa 34.347 treballadors més en comparació amb el mateix període de 2024, segons dades publicades per Turespaña.

Les activitats turístiques han representat el 12,8% de l’ocupació total de l’economia espanyola entre gener i març. Al mateix temps, la taxa d’atur en el sector s’ha situat en el 12,1%, reduint-se 1,1 punts percentuals respecte al primer trimestre de l’any passat.

Evolució desigual segons subsectors

L’increment d’ocupació s’ha distribuït de manera desigual entre els diferents àmbits turístics. Tot i que el conjunt del sector registra un creixement global, l’hostaleria ha patit una lleugera contracció del 1%, influïda possiblement pel desplaçament del període vacacional de Setmana Santa. Dins d’aquest subsector, els serveis d’allotjament han augmentat un 5,7%, mentre que la restauració ha retrocedit un 2,8%.

Altres segments han mostrat una evolució clarament positiva. L’ocupació a les agències de viatges ha crescut un 21,9%, i el transport de viatgers, un 3,4%.

Pugen els assalariats, especialment a jornada completa

Els assalariats en activitats turístiques han arribat als 2,3 milions de persones, amb un increment interanual del 2,8%. Això representa la quinzena pujada consecutiva i eleva la taxa d’assalariat fins al 83,5%, 1,2 punts més que fa un any. Dins d’aquest grup, destaquen els augments en el transport de viatgers (5,2%) i en les agències de viatges (23,4%).

El treball estable també mostra una tendència ascendent: el nombre d’assalariats amb contracte indefinit ha crescut un 2,7%, mentre que els amb contracte temporal ho han fet un 2,9%. La temporalitat s’ha mantingut estable (14,7%), per sota de la mitjana de l’economia espanyola (15,1%).

Els contractes a jornada completa han augmentat un 5% i representen el 75,4% del total. Per contra, els de jornada parcial han caigut un 3,5%.

Descens dels autònoms

L’únic col·lectiu que registra una davallada clara és el dels treballadors autònoms. El sector turístic n’ha comptabilitzat 459.625, un 5,9% menys que en el primer trimestre de 2024. Aquesta disminució ha estat especialment intensa en hostaleria (-10,5%) i en transport de viatgers (-3%), tot i que les altres activitats turístiques han experimentat un increment del 7,2%.

Catalunya es comporta diferent i registra un descens del 5,8% en el nombre de treballadors turístics al primer trimestre de 2025

Pel que fa a la distribució territorial, nou comunitats autònomes han registrat increments en l’ocupació turística. Destaca el creixement a Madrid (10,3%) i Andalusia (9,5%). En canvi, s’han produït descensos a Catalunya (-5,8%) i a la Comunitat Valenciana (-2,7%), mentre que Balears i Canàries han mantingut xifres pràcticament estables.

Articles relacionats

Back to top button