El G20 reconeix per primera vegada que el turisme és motor econòmic

La declaració final dels líders mundials del G20 ha inclòs per primera vegada un reconeixement al paper que juga el sector dels viatges i el turisme com motor de desenvolupament econòmic i creador d’ocupació. El G20 es compromet a treballar en el desenvolupament d’aquelles iniciatives que facilitin els viatges. I la reunió de Rio+20 de la setmana la passada també va abordar el turisme.

La reunió celebrada a Los Cabos (Mèxic) s’ha centrat en la promoció del creixement econòmic i l’ocupació. En aquesta línia han desgranat diferents compromisos distribuïts en aspectes com l’estabilitat econòmica global, l’ocupació i la protecció social, la creació de mercats, la reforma i enfortiment del sistema financer internacional o la lluita contra la corrupció, entre d’altres.

Ha estat en l’apartat d’ocupació i protecció social, en el seu últim punt, en el qual per primera vegada s’ha detallat aquest paper del turisme. La declaració textual afirma: «Reconeixem el paper dels viatges i el turisme com instrument per a la generació d’ocupació, el creixement i el desenvolupament econòmics i, si bé admetem el dret sobirà de cada Estat de controlar l’entrada dels ciutadans estrangers, treballarem per desenvolupar iniciatives que facilitin els viatges per donar suport a la creació d’ocupació, el treball de qualitat, la superació de la pobresa i el creixement global».

Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), els països del G20 podrien incrementar el nombre de turistes internacionals en 122 milions –actualment sumen 656 milions- i crear més de cinc milions de nous llocs de treball d’aquí a 2015 si agilitzessin els procediments d’emissió de visats i les formalitats d’entrada. L’OMT assegura que “molts milions” de turistes van desistir de viatjar a causa del cost, al temps d’espera i a la dificultat d’obtenir un visat. Facilitar l’emissió de visats a mercats emissors de fort creixement, com els països BRIC (Brasil, Federació de Rússia, Índia i Xina), contribuiria a estimular la demanda, la despesa i l’ocupació en les economies del G20, afirmen des de les organitzacions turístiques.

Les organitzacions internacionals, entre elles l’OMT, havien sol•licitat durant anys que els líders mundials reconeguessin el potencial dels viatges i el turisme en la creació de nous llocs de treball i l’aportació al PIB internacional. Segons l’OMT, “el sector té una gran repercussió econòmica, els viatges i el turisme contribueixen amb al voltant de 6,5 bilions de dòlars a l’economia mundial i generen 260 milions de llocs de treball o, el que és el mateix, un de cada 12 llocs de treball del planeta”.

Rio+20 també aborda el turisme

Els participants en l’esdeveniment paral•lel que es va desenvolupar sota el títol de ‘Turisme per a un futur sostenible’, celebrat durant la reunió de Rio+20 la passada setmana, van concloure que el turisme pot aportar una contribució significativa als tres pilars del desenvolupament sostenible: l’econòmic, el social i l’ambiental.

Els participants en l’esdeveniment van destacar que aquest sector proporciona ocupació i suport a milions de persones, especialment dones i joves. "La capacitat del turisme per crear ocupació és essencial en aquest debat", va afirmar el secretari General de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) Supachai Panitchpakdi.

Declaració del G20

0 0 0