Els tresors que amaga la Catalunya Central

De Montserrat a Cardona, passant per Sant Llorenç del Munt, Manresa i Sant Benet de Bages. El Bages és una comarca que s’està obrint al turisme i que no deixa indiferent als que la descobreixen. A la vegada està projectant-se dins la marca “Paisatges Barcelona”.

L’aixecament dels Pirineus fa 36 milions d’anys va deixar aïllada una gran conca d’aigua salada. Amb el pas dels mil·lennis aquest mar tancat es va anar evaporant i la sal que contenia va quedar enterrada sota centenars de metres de sediments. L’erosió posterior, de fa uns pocs milions d’anys ençà, va anar esculpint un territori amb un valor natural, geològic i paisatgístic únic. Els bagencs i les bagenques han sabut treballar el paisatge, adaptant-lo a les seves necessitats: barraques i marges; rescloses, recs i fins la Sèquia! El Bages ha mantingut una relació molt estreta amb l’entorn presidit per muntanyes icòniques com Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac; una zona central d’orografia més suau regada pels rius Cardener i Llobregat; i un subsol ric en minerals i coves de gran bellesa i interès turístic. L’aposta del Consell Comarcal del Bages per posar en valor aquesta riquesa va donar resultat amb la creació del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, una eina per al turisme de posicionament estratègic diferencial que ens situa com una destinació de primer ordre nacional i internacional en una situació estratègica emmarcada a les comarques de Barcelona.

El Geoparc articula i dona sentit a tots els atractius turístics del Bages, una comarca força desconeguda per alguns en aquest aspecte però que poc a poc va guanyant pes específic i any rere any es va posicionant com a destinació turística de qualitat. De la mà de la relació de les persones amb aquest territori tan singular, s’expliquen meravelles com el monestir de Montserrat sota les espectaculars agulles de conglomerat o pinyolenc, Cardona amb el seu imponent castell vigia de la Muntanya de Sal, els pobles medievals de Talamanca i Mura enclavats en la Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, o el monestir de Sant Benet presidint la plana central del Bages entre molts altres atractius.

Presidint la comarca i des d’una posició central hi trobem Manresa. La capital és el màxim exponent del pas de la història, des de la remota Minorisa romana fins l’esplendorosa edat mitjana amb la presència de Sant Ignasi de Loiola, amb traços de barroc i modernisme. La Seu, coronant el congost del Cardener i la Cova on va residir el famós religiós  són els grans atractius. A la vegada és una ciutat moderna, activa i amb multitud de propostes culturals i gastronòmiques per a tots els gustos.

Perquè els productes agroalimentaris són també un eix central dels atractius turístics del Bages. En destaca el tradicional conreu de la vinya i l’elaboració de vins, circumscrits amb la cada vegada més valorada i reconeguda Denominació d’Origen Pla de Bages. Els cellers de la comarca, a més d’elaborar uns productes d’extraordinària qualitat i recuperar varietats autòctones com el picapoll, s’estan especialitzant en oferir experiències enoturístiques que acaben de completar la fantàstica oferta turística del Bages. Els productors d’oli estan seguint les passes dels de vi, oferint activitats oleoturístiques i un oli de gran qualitat.

Per tots aquests motius, i amb el compromís dels agents econòmics i socials del territori sota el lideratge del Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Bages continua avançant per esdevenir un referent de turisme sostenible i de qualitat emmarcat dins els “Paisatges de Barcelona”. Hi esteu totes i tots convidats. Us en sabreu estar de visitar-nos?

Josep Canals i Palau

Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages

0 0 0