superior

DestinacionsEmpresesFires i CongressosServeis

L’anàlisi del Big Data, clau en el desenvolupament futur d’estratègies comercials i gestió turística

L’analítica de dades, tant pròpies com de tercers —provinents de xarxes socials, dels senyals de telefonia mòbil, etc.—, es dibuixa com un dels grans pilars per a la generació de nous models de negoci, serveis i productes en el sector turístic, segons es va posar de manifest durant la tercera edició del Fòrum Turístic celebrat recentment a Barcelona. El congrés, que va comptar amb la participació de més de 1.300 assistents presencials i online, va estar organitzat per Barcelona Digital, centre integrant d’Eurecat, i va comptar amb Comunicatur com a Mediapartner.

El Big Data es va presentar com a generador de grans oportunitats per al sector, en les tendències i prediccions en l’àmbit de l’I+D aplicat al turisme i en la creació de noves propostes per a públics específics basades en l’ús de les tecnologies digitals. En aquest sentit, la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, va afirmar que “tenim saturació d’informació. Les TIC són molt importats en turisme per millorar l’experiència del turista durant i després del viatge”.

Amb tot, el director general de Barcelona Turisme, Jordi William, va obrir una reflexió sobre per què es vol aquella dada i què fas amb ella. “Cal saber segmentar les dades i prioritzar-les”, va assegurar. En aquest sentit, Toni Mayorgas, director de Digalix Solutions, va qüestionar “qui alimenta els continguts que consultem al mòbil, com podem influir-hi i com es pot fer més atractiu per tal que aporti valor”.

L’èxit del turisme col·laboratiu 2.0

Un altre dels temes que es van tractar a la jornada va ser les claus de l’èxit del turisme col·laboratiu per poder atreure i fidelitzar els clients. El professor de Direcció Comercial de l’IESE, Pablo Foncillas, va compartir les quatre claus per abordar una estratègia en xarxes socials. En primer lloc, va dir, el negoci serà més social. En segon, els equips hauran de ser reforçats amb capacitats i professionals diferents (experts en l’àmbit digital). En tercer lloc, el client és el mitjà (cal escoltar més i dir menys) i en darrer lloc, cal apostar contínuament per la innovació digital.

L’anàlisi de necessitats o buits del mercat i la combinació amb aquests nous elements generen noves oportunitats i sinèrgies. Alguns projectes i emprenedors que han sabut aprofitar aquestes mancances del mercat per convertir-les en fortaleses i que es van presentar al Congrés són: Mytaxi —utilitzant la geolocalització cerca el taxi més proper facilitant la mobilitat a la ciutat—, Open Camp —primer Smart Park temàtic del món dedicat a l’univers de l’esport—, Celicity —impulsa el turisme sense gluten—, Prometteo —acosta el turisme a les persones sordes— i Foodie & Tours —hipersegmentació al sector del viatge.

Per conèixer més sobre el III Forum Turistic: www.forumturistic.com

Articles relacionats

Back to top button