superior

Hotels

Els hotelers exigeixen posar límits a l’oferta irregular d’habitatges turístics

La patronal hotelera CEHAT reclama una regulació dels lloguers turístics en habitatges particulars que “serveixi per augmentar la transparència en el sector turístic espanyol”. Consideren necessari imposar un control en els lloguers de particulars que treballen en l’economia submergida. Atribueixen el descens de les ocupacions hoteleres a la proliferació de competència il•legal.

El Gremi d’Hotels de Barcelona és un dels que atribueixen a la crisi però també a la creixent oferta d’allotjament il•legal el lleuger descens constant de preus i ocupació de l’últim any. De fet afirmen que a Barcelona hi ha la mateixa oferta de places legals que il•legals.

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) sol•licita a les diferents Comunitats Autònomes la creació d’un registre d’habitatges i que existeixi un règim d’inspecció i control similar al que ha d’enfrontar-se l’allotjament regulat. En aquests moments Catalunya ha estat la primera a crear una normativa específica per a aquesta tipologia d’allotjament.

CEHAT declara que no s’oposa als lloguers en habitatges particulars però exigeix “que es creïn controls per augmentar la veracitat de l’ofertat i la seguretat jurídica dels turistes”. “La no regulació de l’oferta d’habitatges particulars no permet que els clients puguin reclamar tal com ho farien si el contractat tingués una llicència turística”, asseguren els hotelers.

En aquest sentit posen com a exemple la decisió de Nova York, on una de les Web de lloguers d’habitatges particulars més important del món, “ha estat declarada il•legal fins que existeixi una regulació específica”, asseguren des de CEHAT, ja que “igual que un ciutadà no pot usar el seu vehicle particular com si fos un taxi, tampoc pot un ciutadà particular oferir serveis d’allotjament turístic sense les garanties suficients”.

En el comunicat els empresaris de l’hoteleria declaren que la CEHAT “no és favorable a la creació d’una legislació autonòmica de categorització o classificació d’allotjaments, però sí almenys que existeixi un registre i que els ingressos d’aquests habitatges deixin d’estar en l’economia submergida”. L’allotjament turístic regulat –diuen- ha de cobrar un IVA, generar ingressos per impostos com l’IRPF, societats, taxes locals… I per això CEHAT opina que els particulars que es dediquen a aquest negoci haurien de tenir el mateix tractament fiscal, tant en IVA com en la resta d’impostos i taxes.

[HOME]

Back to top button