superior

AAVV i TTOOAllotjamentEmpreses

València també castiga amb multes les plataformes d’habitatges turístics

Homeaway, Airbnb, Booking, Onlyapartments, Niumba, Mil anuncios, Fotocasa i Muchosol expedientades a la Comunitat Valènciana. El cercle de les administracions es va tancant al voltant de l’oferta il·legal d’allotjament turístic.

L’Agència Valenciana de Turisme ha obert 24 expedients sancionadors a les vuit plataformes que promouen el lloguer d’habitatges turístics per internet. Se suma així a altres governs, com el català, que va iniciar una creuada contra l’activitat submergida en el sector que s’empara en l’economia col·laborativa.

A cada una d’aquestes plataformes se li ha obert un total de tres expedients, un per cada província. El motiu, en tots els casos, és publicitar en les seves respectives pàgines web habitatges turístics sense fer constar el número d’inscripció en el Registre d’Empreses, la qual cosa suposa una infracció de la Llei de Turisme valenciana. Es tracta “d’una infracció qualificada en la Llei com a molt greu, i pot ser sancionada amb un màxim de 90.000 euros de multa”, detalla el govern.

Homeway i Airbnb no accepten les sancions que estan rebent de l’administració i comencen a fer pressió perquè la Comissió Europea forci als estats a revisar les seves normatives nacionals. Opinen que les lleis locals estan limitant les oportunitats que representen aquestes noves plataformes per als ciutadans. En aquest sentit, la Comissió s’ha manifestat en alguna ocasió disposada a analitzar la situació per saber si les normatives territorials suposen un fre per al desenvolupament de l’economia col·laborativa a Europa.
Per la seva banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer,
ha declarat que “aquestes plataformes multinacionals tan potents han d’entendre que el Govern Valencià fa una aposta per l’allotjament reglat, pels hotels, càmpings, allotjaments rurals i apartaments turístics. Per aquells que donen la cara, que són economia real i productiva, que generen riquesa, imatge i ocupació, i no anem a apostar per la competència deslleial”.

Colomer considera que “és una qüestió d’entendre l’economia i el turisme d’una forma correcta” i que en cap cas es pot permetre “l’intrusisme, el frau fiscal o les rendes opaques”. “Hem de fer un gran esforç de pedagogia i aconseguir un gran acord perquè tots els operadors turístics compartim un model basat en la transparència, la qualitat i la legalitat”, ha afirmat.
Ara, les empreses disposen de quinze dies per a realitzar al·legacions. “El procés pot ser llarg” diu l’administració valenciana, que recorda que cap també la possibilitat que les empreses decideixin col·laborar i atendre el requeriment que se’ls fa i eliminar del seu web els allotjaments no inscrits. Si ho fan, “es tindria en compte com a atenuant en la tramitació de l’expedient, que podria acabar així en una advertència i evitar la sanció”.

Articles relacionats

Back to top button