superior

Organismes / Política turística

Turisme de Barcelona descarta definitivament la taxa turística

Per la via de la imposició d’una taxa turística que gravi els turistes que pernocten en hotels “no podem avançar, perquè la majoria d’hotelers no la vol”, ha afirmat Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, en el transcurs del primer esmorzar organitzat pel Club de la Premsa Turística de Barcelona. El sector aposta per buscar finançament en el sector privat.

El president de Turisme de Barcelona ha hagut de fer marxa enrere amb la proposta que va llançar el passat mes de juliol i que buscava incrementar els recursos de promoció turística, perquè, com ell mateix ha reconegut, “tot el sector hoteler menys jo”, s’hi ha mostrat en contra.

Gaspart proposa ara dues altres solucions, que permetin a aquest organisme destinar més recursos a la promoció de la ciutat. D’una banda, que les empreses que es beneficien del turisme contribueixin, amb una part dels seu pressupost, a la promoció turística. En aquest sentit, Gaspart ha citat, per exemple, a AENA, Port de Barcelona, RENFE o les empreses que gestionen les autopistes catalanes, com Abertis, que es beneficien en gran part del turisme i que, com a tals, haurien d’ajudar-lo.

Una altra via, segons Joan Gaspart, per a augmentar els recursos dedicats a la promoció turística de la ciutat seria “convèncer l’Ajuntament de Barcelona perquè cedeixi a Turisme de Barcelona alguns negocis turístics que tenen i donen beneficis importants”. Gaspart ha explicat que, igual que en el passat es va cedir el monument a Colom perquè hi havia un petit negoci que podia donar beneficis, ara es podria cedir, per exemple, el Zoo de Barcelona.

D’altra banda, Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha argumentat que el sector hoteler s’hagi mostrat en contra de gravar amb un euro l’estada dels turistes que pernocten a Barcelona perquè pot representar “un greuge comparatiu” per a la destinació catalana, ja que les seves competidores immediates –Madrid, Bilbao, Sevilla..- no tenen aquest impost. El president del Gremi s’ha mostrat, en canvi, partidari de que part de l’IVA es quedi a la ciutat.

Així mateix, Jordi William Carnes, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, ha insistit en la necessitat que si Barcelona vol continuar essent competitiva, “es necessiten més recursos”, i ha explicat que el Pla Estratègic del Turisme de Barcelona aposta perquè les empreses que es beneficien del turisme també hi col.laborin.

Joan Carles Vilalta, director general de Turisme de la Generalitat, ha augurat que “les perspectives per a les administracions també són dolentes”, pel que fa als recursos que es podran destinar a la promoció del turisme. Per això, s’ha mostrat també a favor que sigui el sector que es beneficia del turisme qui contribueixi en aquests recursos. Vilalta també ha explicat, però, l’experiència d’altres països, com Egipte, que cobren el visat als turistes que entren al país; o també el cas de països com Alemanya, Àustria, o Bèlgica que tenen potestat per aplicar taxes turístiques locals. Catalunya, però, no té aquesta potestat, “perquè el Tribunal Constitucional, amb el retall de l’Estatut, ens l’ha derogat”.

Finalment, Joan Molas, president de la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos, també s’ha mostrat en contra de la taxa que grava les pernoctacions hoteleres perquè “els hotelers no han de ser els perjudicats en aquest tema”, i ha demanat que s’aparqui aquest debat.

Back to top button