superior

Aeri

Ofensiva contra Spanair

Spanair està rebent una nova ofensiva per part de les companyies aèries, el sector turístic i de les autoritats comunitàries. Les crítiques a les ajudes públiques i al concepte de negoci de la companyia la posen en una situació complicada. A més, la retirada de Qatar de les negociacions dibuixen un futur negre a l’aerolínia.

La Comissió Europea (CE) podria advertir a les autoritats catalanes i a l’aerolínia per les ajudes rebudes. L’associació que agrupa a les aerolínies de baix cost ha remès a la comissió un informe sobre les ajudes de la Generalitat de Catalunya a Spanair. Calculen que s’han destinat 120 milions d’euros de fons públics per a finançar-la violant la lliure competència. La CE podria forçar Spanair a retornar els recursos rebuts com ha obligat recentment a l’aerolínia Malév a retornar les ajudes al Govern d’Hongria. Aquesta situació provocaria el col•lapse financer d’Spanair.

Per la seva banda, el president d’Iberia, Antonio Vázquez, ha assegurat que un model com el d’Spanair, d’àmbit regional sense operació de llarg ràdio que la complementi "no té cap futur i això ho sap tothom". I afegeix que Spanair, amb vols de curta i mitja distància, té costos similars a Air Europa o Iberia.

El president d’Iberia opina que "la major part de les rutes que a Europa han nascut amb subsidis per crear tràfics artificials no han funcionat". "No hi ha cap ruta subsidiada que a l’aixecar el subsidi s’hagi mantingut. A Espanya estem plens d’exemples", ha incidit.

En el mateix sentit crític s’ha manifestat el president de Vueling, Josep Piqué, que considera les ajudes públiques injustificables en l’actual moment de retallades. Amb una situació de “profundes restriccions pressupostàries” opina que s’hauria de traslladar a la societat el debat sobre si és una prioritat destinar aquests recursos públics que paguem entre tots.

Els directius d’Air Berlín o Ryanair també s’han posicionat públicament en contra del paper que juga Spanair en el sector aeri, dedicant-li afirmacions com: “Spanair juga amb avantatge” o “és una aerolínia morta”.

El futur d’Spanair està a l’aire. La decisió de Qatar Airways de retirar-se de la negociació és un nou entrebanc. La Comissió Europea podria estar donant cert marge de temps abans de pronunciar-se per veure si aconsegueixen resoldre la viabilitat de l’aerolínia, primer amb la inversió de Qatar i ara amb alguna altra companyia. D’actuar, podria significar la defunció d’Spanair.

La negociació amb Qatar es trobava "en la recta final"

El president d’Spanair, Ferran Soriano, ha sortit al pas de les crítiques del president d’Iberia, Antonio Vázquez, considerant-les com “molt desafortunades”. Soriano recorda que actualment hi ha 200 vols cada setmana d’Iberia des de Madrid, i a Barcelona només en té dos: "És una falta d’interès que no ens va bé, i hem hagut de comprar una companyia per millorar aquest resultat. I això mereix respecte".

En aquest sentit, el president de l’aerolínia catalana comenta que certàmens com el Mobile World Congress o el Congrés de cardiologia, que generen una riquesa molt interessant per a Barcelona, no es mantindrien a la ciutat sense vols internacionals.

Soriano que havia assegurat que la negociació amb Qatar Airways estava en la "recta final", ha advertit que no es tracta de l’única opció amb la què treballa l’aerolínia catalana.

Notícies relacionades

Spanair ja no vola

Spanair, un desastre monumental

Qatar es retira de la negociació per Spanair

Back to top button