superior

Aeri

“Lowcostorització” dels aeroports catalans

Les companyies lowcost acaparen els aeroports de Barcelona, Girona i Reus. Els vols de baix cost han crescut de forma exponencial en els últims mesos. Un 61% dels passatgers dels aeroports catalans són de baix cost en front el 39% de companyies tradicionals.

El procés de “lowcostorització” dels aeroports catalans és concloent: mentre els passatges de companyies tradicionals han baixat a Catalunya un -6%, els de companyies lowcost ha crescut un +16%.

El trànsit aeri als aeroports catalans és clarament de baix cost. A Girona, Ryanair suposa el 91% dels viatgers, Reus és també terreny lowcost i a l’aeroport de El Prat un 59% dels vols són de baix cost, 10 punts més que fa un any.

Vueling, Ryanair i Easyjet són les tres principals aerolínies que operen a Barcelona amb més de la meitat dels passatgers totals. Dels 35 milions de viatgers de 2012, aquestes tres companyies van gestionar prop de 19 milions. El creixement de Vueling i l’irlandesa Ryanair van fer que El Prat assolís en 2012 el seu rècord de passatgers.

I és que Barcelona és avui el primer aeroport de l’Estat, superant Madrid, en connexions punt a punt. Aquest fet és conseqüència directa del pes de les companyies lowcost que operen bàsicament vols amb origen i destinació i no enllacen amb altres vols facilitant el model “hub”.

En 2013 la situació dels aeroports catalans i espanyols és de desacceleració. La caiguda de trànsit intern és ja molt acusada i acumula 5 mesos consecutius en descens. Des d’octubre de l’any passat es nota la debilitat de la demanda. La crisi econòmica afecta també la demanda de vols regulars vinculats a empresa i negocis. L’augment de taxes d’AENA, segons alguns analistes, també està afectant al descens del trànsit.

[HOME]

Back to top button