superior

Col·laboradorsDestinacions

Les Falles del Pirineu lleidatà opten a ser Patrimoni de la Humanitat

Les falles del Pirineu han presentat la seva candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Opten a aquesta distinció 63 pobles de Catalunya –15 de les comarques de Lleida–, Aragó, Andorra i França que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan.

El dossier oficial de la candidatura, titulat “Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus”, s’ha presentat a la seu de la UNESCO a París per aconseguir la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Es preveu que la decisió final es donarà a conèixer el novembre del 2015. Cal dir que és la primera festa de la llista de Patrimoni Immaterial que té el foc com a element central i la seva distinció per part de la UNESCO seria un reclam turístic i de prestigi.

El document de la candidatura conjunta d’Espanya, França i Andorra presentat a la UNESCO inclou les festes de falles de Boí, Taüll, Erill-la-Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

Celebració d’origen ancestral

La campanya de falles de la comarca de l’Alta Ribagorça atreu cada any un gran nombre de visitants de totes les procedències desitjosos de reviure una festa que antigament estava relacionada amb el culte primitiu que es feia per agrair als déus l’èxit de les collites, la fecunditat i l’arribada del bon temps just en el solstici d’estiu. Per facilitar la visita als turistes, cada any s’edita un fullet amb el calendari de celebració de les falles, una breu explicació de la festa, una relació dels atractius turístics (culturals, paisatgístics, etc.) de l’Alta Ribagorça i les activitats al voltant de les falles.

A Durro la baixada de les torxes tindrà lloc el 14 de juny. La festa del foc continuarà amb la baixada de falles a Senet (dia 21); Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (als quatre llocs, la vigília de Sant Joan); Barruera (dia 28); Erill-la-Vall (11 de juliol); Taüll (18 de juliol), i Llesp (26 de juliol). En tots els casos els joves fallaires encenen les falles –troncs resinosos d’uns dos metres de llargària– en un indret elevat de la muntanya visible des del poble i, de les 22.30 a les 23 h, comencen a córrer o baixar les falles, guiats pel fadrí major o cap de colla, fins que arriben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el toc de les campanes. Amb les falles mig consumides, es fa una gran foguera i es ballen danses tradicionals.

Al Pallars Jussà, el 17 de juny se celebra a la Pobla de Segur la Baixada de falles de la Mare de Déu de Ribera, en la qual els joves del poble baixen en processó amb torxes enceses des de la muntanya de Santa Magdalena. Al poble els esperen infants i pubilles, que els ofereixen flors, coca i vi. A continuació, a l’església es fa una ofrena de flors a la Mare de Déu de Ribera i la festa s’acaba a la plaça amb una ballada de sardanes al voltant de la foguera. També hi ha gegants i capgrossos.

A la comarca del Pallars Sobirà, la nit de Sant Joan s’hi celebren les Falles d’Isil, reconegudes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, i les d’Alins. A Isil, durant una hora hi té lloc la baixada de falles enceses en un descens vertical des del cim del Faro. Una vegada al poble, les fadrines reben els fallaires amb tres obsequis rituals (vi, coca i un ramet de flors). Després van a l’església de Sant Joan, on dibuixen una creu a la porta del cementiri per retre homenatge als antics fallaires, conjurar els esperits, demanar sort, etc. Finalment tenen lloc a la plaça, al voltant de la falla gran, les danses tradicionals recuperades el 1993: la marxa dels fallaires, el ball de bastons, el Ball Pla i la Bolangera.

La Crema deth Haro se celebra a Les, a la Val d’Aran, la vigília de Sant Joan. A la plaça de la vila es crema un tronc d’avet d’uns dotze metres d’alçada plantat l’any anterior i al seu voltant es ballen danses araneses. El dia 29 de juny té lloc la Quilhada deth Haro, que es cremarà el 2015. També el dia 23 se celebra a Arties, una població del Naut Aran, la crema del Taro, que es beneeix i s’arrossega per tot el poble fins a la casa de l’alcalde. Durant el recorregut els joves salten per sobre del Taro, acompanyats de música, folklore i danses./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Articles relacionats

Back to top button