superior

Empreses

L’economia col·laborativa impedeix la creació de llocs de treball

L’activitat turística creix però no genera llocs de treball ni fa incrementar els sous en turisme. La resposta a aquest desequilibri la podrien tenir “en part” les fórmules denominades d’economia col·laborativa, al fomentar activitat submergida sense altes a la Seguretat Social ni contractes laborals.

El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, ha respost a la pregunta, perquè en un any de rècord turístic no es tradueix en creació ocupació? Existeix ”més activitat turística però no en una economia regulada”. En referència a plataformes que incentiven l’activitat entre particulars, Puig ha estat clar dient que aquest model no aporta “contractació laboral ni tampoc altes a la Seguretat Social”.

Una advertència que el sector de l’allotjament fa temps que denuncia i que ara l’administració corrobora. L’economia submergida genera competència deslleial i té un impacte directe sobre les activitats regulades i que paguen nòmines i impostos de forma legal. Les ocupacions dels establiments reglats han pujat però menys que el nombre de visitants que arriben a Catalunya i Espanya. Una part d’aquest turisme s’allotja en apartaments turístics particulars que no sumen al mercat laboral ni a l’economia productiva del país.

En aquest sentit el sector de l’hostaleria ha reduït l’ocupació en un 2,7% en l’últim any. Joan Molas, reelegit president de la CEHAT (Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics) ha recordat en el seu discurs d’acceptació del càrrec que un dels reptes prioritaris del sector és la regulació de la vivenda privada destinada a allotjament turístic.

Per calibrar el pes de les empreses que es mouen en el negoci de “l’economia col·laborativa” valen els exemples d’Uber o Airbnb, valorades en més de 57.000 milions d’euros i 25.000 milions d’euros respectivament. Si Uber cotitzés a la borsa espanyola seria la tercera empresa de l’Ibex 35 i algun mitjà de comunicació s’ha afanyat a recordar que val més que empreses com Telefònica o General Motors.

El conseller Puig, en paral·lel a la seva crítica a l’economia col·laborativa ha demanat a les empreses amb beneficis i increments de productivitat que també apliquin increments salarials als seus empleats.

Articles relacionats

Back to top button