superior

DestinacionsEstudis

La temperatura puja a Catalunya i pot afectar a l’activitat turística

El canvi climàtic està afectant a tot el planeta i les seves conseqüències també es traslladen al turisme. A Catalunya està tenint un efecte determinant, la pujada de la temperatura mitjana.

Des de 2011 s’han registrat els anys més càlids de la història. El 2017 es va tancar amb una temperatura mitjana anual amb els valors més alts en vint anys on les estacions meteorològiques disposen de sèries llargues. La sequera també avança de forma generalitzada i el darrer any va ser un dels més secs.

Fins a 1,6º ha crescut la temperatura mitjana des de l’any 1950 i ara sembla que el fenomen s’accelera encara més. El clima és un factor determinant pel turisme de l’àrea mediterrània. Catalunya està patint el segle XXI els anys més càlids de la història de forma constant.

L’últim any s’ha situat en valors superiors a +0,5 °C respecte de la mitjana climàtica i el Servei Meteorològic de Catalunya considera que només en pocs punts del territori van tenir dades que es poden qualificar de “termomètricament normal”. Les zones més turístiques coincideixen amb l’anomalia més marcada. En punts del Prepirineu, tant occidental com oriental, així com a punts del prelitoral i del litoral Central la temperatura mitjana anual ha arribat a superar en +1,5 °C la mitjana climàtica, i a la ciutat de Barcelona el registre ha assolit els +2° C.

A l’estiu català han augmentat els dies de molta calor i les nits tropicals així com la durada dels períodes de forta calor. I a l’hivern, en campanya de neu, s’ha reduït els dies de fred i les glaçades i també la durada dels períodes de fred intens. Una combinació nefasta per a les activitats de neu i l’oferta turística vinculada. Aquestes projeccions climàtiques per a Catalunya suposen efectes com l’augment del nivell del mar, l’erosió costanera i de la superfície de platja. Per al turisme de neu, podria posar en risc les estacions d’esquí catalanes.

Amb aquesta situació és de preveure en el futur un canvi de les estratègies d’adaptació de la destinació turística per aplicar mesures de mitigació.

Articles relacionats

Back to top button