La taxa turística s’aplicarà a tots els allotjaments turístics

El nou impost que gravarà l’estada dels clients dels establiments turístics de Catalunya s’apllicarà a tot tipus d’allotjaments (hotels, apartaments, càmpings, cases rurals, creuers, etc). La quota serà de 3 euros per a hotels de cinc estrelles i creuers, 2 per a hotels de 4 estrelles i 1 euro per a la resta d’allotjaments. Tal i com va avançar COMUNICATUR, l’impacte recaptatori serà de 100 milions d’euros.

La recaptació es destinarà a dotar un fons per a la promoció del sector turístic català. La quota que haurà de pagar cada persona per pernoctacions estarà limitada a un màxim de 10 nits. D’acord amb la llei, estaran exempts del pagament de l’impost els menors de 12 anys i les persones que gaudeixin d’estades subvencionades per programes socials d’alguna administració pública de la Unió Europea.

Oposició rotunda del sector

El president del Gremi d’Hotelers de Barcelona, Jordi Clos, ha assegurat que el sector se sent "molt menyspreat" pel Govern. Ha acusat a l’Executiu d’haver impulsat el tribut "amb tot l’engany possible" i sense consultar al sector, que s’ha oposat a la mesura repetidament.

"En la costa s’estan oferint hotels de quatre estrelles amb pensió completa per 48 euros, i això significa que no poden vendre’l per 50 euros. Si es pogués, ja ho estarien fent", ha recalcat Clos. "És absurd posar un impost en aquest moment, amb una situació difícil en la qual baixen els preus i pugen els costos", ha censurat.

En el mateix sentit s’ha manifestat el sector hoteler a Girona que ha criticat "les formes" de la Generalitat respecte a la implantació de la taxa turística. El president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Xavier Nicolazzi, ha recalcat que "hi ha altres maneres de fer-lo", i ha retret al Govern la manca de voluntat negociadora. "Al país se li ha d’ajudar, però no d’aquesta forma", ha censurat.

Nicolazzi ha reclamat que els diners que es recapti es destini a promoció, "i no a Spanair o al circuit de Montmeló, com es rumoreja". "El sector està disposat a pagar un poc, però no tot i que deixen de pagar qui tenen negocis sense regular", ha remarcat.

El gerent del grup Costa Brava Centre Hotels, Martí Sabrià, ha assegurat que l’aplicació de la taxa és un "error" perquè només afecta a una part del sector, tal i com ja havia declarat recentment a COMUNICATUR preguntat per aquest tema.

La Federació d’Hostaleria de Lleida ha rebutjat "convertir els hotelers lleidatans en recaptadors d’impostos" i ha avisat que la taxa turística serà un "greuge" per al sector. Ha reclamat una recaptació que tingui en compte els interessos del sector. "En el nostre territori ningú es preocupa pel turisme", han recriminat, i ha alertat que la taxa serà una barrera més.

Les agències de viatges catalanes han lamentat que el Govern hagi imposat la taxa turística sense "escoltar" a les parts implicades. "Sorprèn que es decideixi tan ràpid, sense estudiar les alternatives que pugui presentar el sector. Sorprèn negativament", ha recriminat el president de la Unión Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (Ucave), Rafael Serra. Serra ha assenyalat que el sector estava pendent de reunir-se amb els consellers d’Empresa i Ocupació i d’Economia i Coneixement, Xavier Mena i Andreu Mas-Colell, així com amb el president, Artur Mas, per a traslladar-los la seva postura.

0 0 0