superior

Destinacions

La Diputació de Barcelona enllesteix el projecte de les Vies Blaves i es compromet a encarregar-se del seu manteniment

Les Vies Blaves, un dels projectes més ambiciosos de la Diputació de Barcelona, entren en la seva fase final amb la immediata aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU). Això permetrà que després de l’estiu es facin les primeres expropiacions i després les licitacions per fer transitables els 300 kilòmetres de lleres del rius Llobregat, Anoia i Cardener. El projecte, que va iniciar-se el 2016, manté la data del 2022 por la posada en servei. Veure entrevista exclusiva de Marc Castells a Comunicatur (desembre 2016).

Marc Castells, a la presentació del projecte
Autor: Sergio Ramos/Diputació de Barcelona

La importància de les Vies Blaves queda ben palesa pel fet que va ser el mateix president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, qui va presentar la situació actual del projecte i va anunciar que el PDU s’aprovarà al mes de març. Castells va recordar que la Diputació destina 60 milions d’euros a les Vies Blaves i va dir que «segurament són els milions més ben invertits de la història de la corporació. Donaran autoestima al territori i seran una injecció de salut amb un efecte multiplicador: generaran economia, progrés i llocs de treball».

El projecte, pioner al sud d’Europa, és tan important perque vertebra la transformació territorial de la demarcació i compleix amb tres icones del Pla d’actuació del mandat 2016-2019 de la Diputació: Connectem (lema del mandat), els objectius de desenvolupament sostenible i enllaçar amb els projectes històrics de la Mancomunitat de Catalunya.
Castells va recordar que el riu Llobregat és l’únic que neix i mor a la província de Barcelona, amb un recorregut de 186 kilòmetres i passant per cinc comarques. Al afegir el riu Cardener (50 km de recorregut al Bages) i l’Anoia (70 km i tres comarques), configuren els pocs més de 300 km de Vies Blaves, que és dividiran en tres: Via Blava Llobregat, Via Blava Cardener i Via Blava Anoia. Les principals característiques de les Vies són les següents:

  • Tindran una amplada de 3 metres i estaran habilitades únicament per a vianants i vehicles no motoritzats.
  • En total les Vies Blaves passaran per una seixantena de municipis. Connectaran pobles i persones amb el patrimoni cultural, gastronòmic i arquitectònic.
  • Milloraran l’accés a 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits i 8 espais turístics.
  • L’àrea d’influència de les Vies Blaves arriba a 5 milions de persones, el 70% del total de Catalunya, que hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància.
  • L’impacte en el sector turístic també serà gran, ja que tot el recorregut inclou més de 5.000 places d’allotjament, que es doblen si es calcula tota l’àrea d’influència.

Castells va destacar l’ingent treball que s’està fent amb totes les administracions implicades i va recordar especialment el suport de la Generalitat, agraint «la visió del conseller legítim Josep Rull, amb qui fa més de dos anys vam firmar l’acord per a fer possible el projecte». No és va oblidar d’altres entitats, com l’Agència Catalana de l’Aigua, bombers o Protecció Civil, com exemples de l’esforç de concertació que s’ha fet. En aquest sentit, va explicar que Protecció Civil va senyalitzar 12 punts que podrien ser potencialment perillosos en casos de riuades, el que va motivar que la Diputació hagi començat a treballar en un protocol de senyalització activa (avisos sonors, activació de mòbils de les persones que siguin a la zona, etc.) de tot el recorregut, amb la instal·lació de pals de seguretat que informin sobre el traçat de les Vies, un sistema d’informació a la ciutadania únic a tot l’estat.

A més de recuperar la llera dels rius, es faran alguns treballs de més envergadura per conservar i preservar patrimoni, un altre dels punts importants del projecte. Així es preveu recuperar el pont de l’antic ferrocarril de Berga, el pont del Diable de Martorell i el de la colònia Sedó, a més de construir un nou pont al pantà de la Baells.

Finalment Castells va assegurar que la Diputació no només assumeix íntegrament el pressupost d’execució de les Vies Blaves i la redacció del PDU encarregat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, sinó que coordina tot el projecte actuant com a ens gestor únic de les Vies Blaves i assumirà també totalment el manteniment de les Vies.

Vull veure el document sobre definició d’una Via Blava

Articles relacionats

Back to top button