superior

Destacat

La Barcelona turística dels candidats a l’alcaldia

Jordi Hereu (PSC), Xavier Trias (CiU), Alberto Fernández Díaz (PPC), Jordi Portabella (ERC) i Ricard Gomà (ICV-EUiA) s’enfronten el proper 22 de maig en les eleccions municipals que han de donar el nom del proper alcalde de Barcelona. Els candidats exposen aquests dies en diferents fòrums i trobades les seves idees sobre quina Barcelona volen. Entre d’altres coses, s’estan posicionant sobre el futur turístic de la capital catalana, una ciutat que s’ha convertit en un fenomen turístic i que per a alguns podria “morir d’èxit”.

Tots els candidats coincideixen en la importància del sector a l’economia de la ciutat i en què turisme i ciutadans han de conviure, però hi ha d’altres qüestions en què discrepen, com ara la implantació d’una taxa turística i la seguretat al carrer.

Model de ciutat

Jordi Hereu defensa un modelo global de ciutat, una Barcelona transversal on el turisme sigui un eix econòmic més. L’actual alcalde considera que la ciutat ha de crear noves ofertes turístiques, amb nous itineraris, diversificant-los territorialment tant pel que fa als barris amb atractius sense explotar turísticament, com ampliant-lo a l’àrea metropolitana.

ICV-EUiA també aposta per un model de desconcentració i de diversificació. Gomà afirma que el turisme ha de ser "social i ecològicament responsable", i defensa un canvi de model que superi l’etapa incrementalista, basada només en l’augment sostingut del nombre de pernoctacions i a un gran creixement de l’oferta hotelera.

Per la seva banda, Jordi Portabella veu Barcelona com un referent mundial que ha de mirar el futur. Part dels guanys que genera el turisme, defensa Potabella, haurien de servir per finançar els guanys del futur i que contribueixi a aportar valor afegit. El turisme genera riquesa i benestar als ciutadans però també inconvenients que han de ser compensats amb inversions equipaments i serveis. CIU creu en una ciutat amb un turisme de qualitat que la converteixi en una destinació caracteritzada per l’excel•lència dels serveis i dels professionals, promovent la convivència entre turistes i barcelonins.

Fernández Díaz també s’ha mostrat partidari de lluitar contra el que considera una pèrdua de qualitat en els serveis que s’ofereixen als turistes i contra la proliferació, diu, d’una oferta que atreu un turisme low cost, que aporta poc o cap benefici.

Taxa turística

Per a l’actual alcalde de Barcelona, Jordi Hereu (PSC), la ciutat necessita un nou tribut turístic, la denominada "ecotaxa" turística, perquè els barcelonins no hagin de pagar les despeses que genera la gran afluència de turistes a la ciutat.

El candidat de CiU a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, no implantarà una taxa turística, com a solució per finançar les polítiques de promoció de la ciutat, segons ha afirmat en un esmorzar amb el Club de la Premsa Turística. Per tal d’obtenir més recursos per a la promoció turística, Trias és partidari de negociar un sistema de finançament que permeti a Barcelona rebre part dels beneficis de determinats impostos com l’IVA que els turistes deixen a la ciutat. Segons Trias, “és una injustícia que Barcelona no participi de la riquesa que genera un sector que representa el 15% del PIB de la ciutat”.

El candidat del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, coincideix en aquest punt amb Trias i proposa recuperar l’IVA que els turistes paguen per l’allotjament, per destinar aquests recursos a la promoció internacional de Barcelona i reinvertir-los en ajudes al sector.

En canvi, el candidat d’ICV-EUIA, Ricard Gomà, ha afirmat recentment que “és imprescindible que l’Ajuntament de Barcelona creï una taxa turística”, ja que creu que d’aquesta manera la capital catalana es posaria al nivell de grans ciutats com París, Nova York, Amsterdam i Tòquio. Gomà creu que aquest impost s’ha de destinar principalment a “compensar els impactes en l’ús dels serveis, i a protegir i millorar el patrimoni, l’espai públic i el medi ambient”, més que no pas a la promoció de la ciutat.

També el candidat d’ERC i Reagrupament, Jordi Portabella, s’ha mostrat a favor de la creació d’una taxa turística, ja que creu que “Barcelona necessita més diners per poder promocionar-se no només a Espanya i Europa, sinó als països emergents com la Xina, l’Índia o el Brasil”. Segons Portabella, “cap turista no renuncia a anar a París, Viena, San Francisco i Nova York perquè els cobren taxes i cap no renunciarà a venir a Barcelona pel mateix motiu”. De tota manera, el republicà és partidari que la creació d’aquesta taxa sigui fruit del consens entre l’administració i els agents implicats, ja que creu que per la via de la imposició no funcionarà.

Inseguretat

En relació al tema de la inseguretat ciutadana que afecta el turisme, Hereu ha assenyalat que no s’ha de magnificar el problema ja que això va en perjudici de la ciutat. En aquest sentit, ha indicat que Barcelona no té un problema específic d’inseguretat i que, de fet, és una de les ciutats més segures d’Europa.

El candidat de CiU aposta per augmentar el nombre d’agents urbans, per tal d’assolir “uns nivells òptims de seguretat”, i evitar que passi com l’any passat “que el consolat alemany va tramitar durant els mesos de juliol i agost més de 1.000 denúncies”.

Des del PPC destaquen com la premsa internacional s’ha fet ressò de la creixent inseguretat ciutadana als carrers de la ciutat, amb l’augment de furts, robatoris, prostitució i incivisme. Denuncien la permissivitat i consideren que des de l’Ajuntament s’ha de prendre mesures per recuperar la imatge de Barcelona.

Hi ha d’altres propostes que es debaten aquests dies, com ara l’aposta del PP perquè el lideratge de la gestió del turisme estigui en mans del sector i no de les administracions; la creació que anuncia ERC d’un clúster turístic que aglutini les diferents empreses implicades i treballin per una Barcelona que sigui la capital del turisme del futur i de la tecnologia; i la defensa que fa Iniciativa perquè el turisme sigui corresponsable amb els impactes que genera sobre la ciutat, sobre els seus serveis, patrimoni, espai públic…

En el cas de Xavier Trias, el seu programa preveu fer una nova ordenança municipal per regular els pisos turístics, davant l’allau de crítiques que hi ha hagut sobretot entre els veïns de Ciutat Vella, així com obrir la possibilitat a què el Bicing sigui utilitzat també pels turistes de la ciutat i que pugui incorporar publicitat per finançar-se.

Les propostes de Trias ja han estat criticades per la portaveu del Govern Municipal, Assumpta Escarp, que creu que són “una còpia fil per randa del Pla Estratègic de Turisme de la ciutat de Barcelona”. Escarp ha afirmat irònicament que agraeix a Trias “que hagi llegit el Pla impulsat pel govern on es poden trobar totes i cadascuna de les seves propostes en matèria de turisme”.

Back to top button