superior

Entrevistes-antic

Germà Bel: “Spanair es va marcar uns objectius per als quals no tenia instruments”

El catedràtic d’Economia de la UB, Germà Bel, analitza la situació de l’aeroport del Prat després del tancament d’Spanair. Barcelona té potencial per créixer a nivell aeroportuari però ho haurà de fer sense una companyia de xarxa que alimenti vols, diu Bel. “S’haurà d’encoratjar companyies no europees –asiàtiques i llatinoamericanes- perquè apostin per fer operacions de llarga distància des del Prat”.

En una entrevista al Canal 3/24, el catedràtic considera que el gran problema d’Spanair ha estat que “la capitalització de la companyia per la via dels fons privats ha estat molt limitada”. La manca de compromís privat ha fet impossible tirar endavant el projecte, afirma. Spanair no tenia capacitat per créixer si no s’encaixava en una companyia com Lufthansa d’Star Alliance. “Es va marcar uns objectius per als quals no tenia els instruments necessaris, el finançament”.

Per a Bel, el projecte va començar a descarrilar quan va passar d’una possible venda a Lufthansa a un creixement orgànic, expandint operacions amb la ambició de realitzar operacions de llarga distancia . “Si no tens finançament privat per fer-ho tens que recorre a finançament públic” i aquest és converteix en un problema sobretot en situacions econòmiques com l’actual. “La capacitat d’intervenció dels governs en un sector tan competitiu com l’aeronàutic és limitada”, respon.

Per a Germà Bel, Spanair mai va tenir la possibilitat de fer una expansió orgànica perquè no tenia finançament suficient. Ara, sense una companyia amb la vocació d’Spanair radicada a Barcelona, el Prat “haurà de fer com els aeroports de Boston o Manchester que tampoc tenen aquesta companyia de xarxa”. El Prat pot ser un bon centre d’operacions per a les aerolínies d’Àsia i Amèrica Llatina que volen promoure una plataforma a Europa per fer les seves connexions de llarga distància.

Entrevista realitzada al Canal 3/24

Articles relacionats

Back to top button