superior

Empreses

Els EROs arriben també al sector turístic català

La crisi està afectant a tots els sectors sense distinció com ho demostren els anuncis d’expedient de regulació d’ocupació (EROs) d’algunes empreses turístiques catalanes. No és habitual que a punt de començar la temporada d’estiu apareguin notícies sobre reducció de llocs de treball en el turisme.

Empreses com l’hotel Juan Carlos I, l’hotel Princesa Sofia o les companyies aèries Spanair o Vueling tenen previst reduir les plantilles per superar la situació. A Catalunya hi ha poc més de 60 mil treballadors afectats per algun expedient de regulació d’ocupació (ERO) durant els cinc primers mesos de l’any, una xifra que doble els 33 mil que van haver durant tot el 2008. Les declaracions esperançadores que preveien una afectació pràcticament nul•la de la crisi sobre el turisme malauradament no la van encertar. El turisme català està subjecte a la realitat econòmica global i les empreses pateixen el seu efecte. L’aeroport de Barcelona ha perdut i perd passatgers, les pernoctacions hoteleres han caigut significativament i l’arribada de turistes des dels mercats turístics principals de Catalunya com Alemanya, Itàlia o el Regne Unit van de baixa.

Spanair no descarta fer nous retalls de plantilla per fer viable el seu projecte empresarial. El president de la companyia, Ferran Soriano, diu que no han aconseguit reduir els costos que esperaven i podrien plantejar nous ajustaments de personal. De gener a maig l’aerolínia havia transportat 5 milions de passatgers, un 33% menys, en sintonia amb els problemes generals del sector aeri. Vueling ha tancat un expedient de regulació que entre recol•locacions i baixes incentivades afecta a uns 80 empleats. Dos altres exemples serien les previsions d’Iberia de tirar endavant amb un ERO pel 10% de la plantilla o d’Air Nostrum que preveu un altre per a més de 500 treballadors.

A més del sector aeri, l’hostaleria també es troba en una situació complicada. Els casos més emblemàtics serien els dels hotels Juan Carlos I i Princesa Sofia de la ciutat de Barcelona. La caiguda de l’ocupació i la baixada dels ingressos per habitació han portat als seus gestors a plantejar EROs temporals per a la pràctica totalitat de les plantilles. Al Princesa Sofia afectaria a 230 treballadors fins a finals d’any amb un màxim de suspensió de feina de 4 mesos. En la mateixa situació es troba un altre dels hotels emblemàtics del grup, el Don Carlos de Marbella.

Pel que fa al Juan Carlos I, l’ERO temporal afectaria per torns a més de 200 treballadors amb una durada d’entre 4 i 6 mesos. Aquesta mesura es podria ampliar als 200 treballadors del mateix grup que estan vinculats al Palau de Congressos.

El sector de les agències de viatge tampoc s’escapa de la crisi. La facturació de les agències a Espanya ha caigut per sobre del 20% i això està provocant la no contractació del personal temporal que habitualment s’incorporava per reforçar la temporada turística d’estiu. El president de GEBTA Espanya, Martí Sarrate, calcula que en els cinc primers mesos de l’any han desaparegut un 10% dels establiments d’agències de viatge i preveu fusions o reduccions de punts de venda com a conseqüència de la caiguda del mercat i els problemes de garanties financeres de les agències.

Back to top button